Μία σειρά καινοτόμων εφαρμογών από ένα όχι και τόσο μακρινό αύριο, προετοίμασε φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τη συμμετοχή του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ανάμεσα στα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που θα παρουσιαστούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ είναι και ένας πύραυλος υψηλής ισχύος, ένας νανοδορυφόρος, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης του μέλλοντος, μέθοδοι τρισδιάστατης ανασύνθεσης και εκτύπωσης ήπατος, το πρώτο ρομπότ ξεναγός του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης, εφαρμογή πρόβλεψης της όχλησης από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης: Διάλογος με τους νέους για τις δεξιότητες του μέλλοντος

Πρόκειται για κάποια από τα πρωτοποριακά επιτεύγματα ερευνητών και φοιτητικών ομάδων του ΑΠΘ, που θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του πανεπιστημίου, στο περίπτερο 14 ( stands 1 και 17).

«SpaceDot»

Οι νανοδορυφόροι αποτελούν την πλέον ευρέως προτιμούμενη λύση για την αποστολή ενός πειράματος στο διάστημα. Ωστόσο, μόλις το 0.4% των νανοδορυφόρων ως τώρα έφεραν κάποιο βιολογικό πείραμα, λόγω της υψηλής πολυπλοκότητας αυτών των αποστολών. Η καινοτόμα φύση του AcubeSAT είναι το ότι θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερης κλίμακας βιολογικό πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί σε νανοδορυφόρο.

«Εφαρμογές του φ-water (αρχικοποιημένου νερού) στις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων χρήσιμων στην διατροφική αλυσίδα».

Πρωτότυπες διατάξεις παράγουν ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, στις οποίες όταν εκτεθεί το νερό επανέρχεται γρήγορα στην κανονική – φυσιολογική συμπεριφορά του, δηλαδή αρχικοποιείται. Αυτό το νερό είναι το φ-water.

Το φ-water σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έδειξε σημαντικότατες επιδράσεις στην ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών και κυρίως σε καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων.

«CLASSY: σύστημα απομακρυσμένης τάξης»

Το έργο φέρνει στην εκπαίδευση τα καθοδηγούμενα τρισδιάστατα μαθήματα μέσω της ανάπτυξης πλατφόρμας που προσφέρει μια νέα, τεχνικά προηγμένη και ελκυστική μέθοδο ηλεκτρονικής μάθησης. Προσφέρει πολυάριθμες λειτουργίες κατάλληλες για μαθήματα, όπως ομαδικά κουίζ σε μορφή παιχνιδιών, προσωπικό χώρο αποθήκευσης βίντεο, εικόνων κ.ά., καθώς και δυνατότητα παρακολούθησης εξατομικευμένων μαθημάτων με ξεναγήσεις με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

«Panther Racing AUTH»

Αγωνιστική μοτοσυκλέτα της ομάδας Panther Racing AUTH, τύπου Moto-3. Πρόκειται για καινοτόμα κατασκευή αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, η οποία – στις δύο τελευταίες αγωνιστικές σεζόν – διακρίθηκε με διεθνή βραβεία: 2ο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, 8η θέση σε συνολικά 44 ομάδες, 1ο βραβείο καινοτομίας στο διεθνή διαγωνισμό Motostudent της Ισπανίας τον Ιούλιο 2021.

«Το Ρομπότ του Μουσείου»

Στο πλαίσιο του έργου CultureID έχει κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο κοινωνικό ρομπότ, το οποίο προορίζεται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα παίζει παιχνίδια με τους νεαρούς επισκέπτες και θα μοιράζεται τις γνώσεις του με τους μεγαλύτερους επισκέπτες του μουσείου. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό κοινωνικό ρομπότ που στοχεύει τους χώρους Πολιτισμού. Έχουν ενσωματωθεί οι απαραίτητες τεχνολογίες για αυτόνομη πλοήγηση, φωνητική, απτική και ασύρματη (μέσω RFID) αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και ικανότητα κατανόησης νοήματος (μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης).

«Idiopathies’ Extinction»

Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα διαχειρίζεται ολιστικά τις περιπτώσεις ανθρώπων με σπάνια νοσήματα, με απώτερο σκοπό την απαλλαγή από το νόσημά τους και την εξύψωση της ποιότητας ζωής τους. Στην υλοποίηση του εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης (αλγόριθμοι ιεράρχησης, συσταδοποίησης), θεωρήματα της κλασικής και σύγχρονης γενετικής (π.χ. ανάλυση γενετικής σύνδεσης) και επίσημες βάσεις ιατρικών δεδομένων.

«Smart Media Dashboard»

Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ παρουσιάζει το έργο Smart Media Dashboard για τη δημιουργία ενός εύχρηστου και συνεχώς αναβαθμιζόμενου εργαλείου, που θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την αποτύπωση της διαδρομής μιας είδησης στο διαδίκτυο, πραγματοποιώντας την καταγραφή, ανάλυση, αξιολόγηση και παρουσίαση μετρικών στοιχείων που καταγράφουν την απήχηση και τη χρήση των δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο.

«Τρισδιάστατη ανασύνθεση και εκτύπωση ήπατος»

Καινοτόμα μέθοδος τρισδιάστατης ανασύνθεσης και εκτύπωσης ήπατος, με στόχο τη βελτιστοποίηση του προεγχειρητικού σχεδιασμού για μεταμοσχεύσεις, τόσο από ζώντες δότες, όσο και από πτωματικούς. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων είναι το Artificial Intelligence (AI), η τρισδιάστατη εκτύπωση με τη μέθοδο Fused Deposition Modelling (FDM) και η τεχνολογία Light Detection and Ranging (LiDAR).

«Aristurtle – Aristotle University Racing Team Electric & Driverless»

Η Aristurtle ασχολείται με την κατασκευή και τον σχεδιασμό τόσο ηλεκτροκίνητων όσο και αυτόνομων αγωνιστικών μονοθεσίων. Το 2021 η ομάδα σχεδίασε το πρώτο αυτόνομο μονοθέσιο στην Ελλάδα και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Formula student στην Ουγγαρία. Κάθε χρόνο η ομάδα συμμετέχει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις.

«Ομάδα VROOM – Ανάπτυξη αυτόνομου οχήματος κλίμακας 1:10»

Το έργο που παρουσιάζει η ομάδα αφορά στην έρευνα πάνω στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης. Tο έργο προτείνει πρωτότυπες λύσεις σε προβλήματα της αυτόνομης οδήγησης και όλες οι λειτουργίες του οχήματος μπορούν να ρυθμιστούν εξωτερικά από κάποιον χρήστη με διαδραστικό τρόπο.

«Προγραμματίζοντας ρομπότ με το σύστημα DuckyCode»

Πρόκειται για μια υβριδική πλατφόρμα προγραμματισμού Ρομπότ που αποτελείται από μαγνητικά τουβλάκια – και ένα έξυπνο εκπαιδευτικό ρομπότ. Δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά αλλά και πεπειραμένους προγραμματιστές να συνεργαστούν και να μάθουν προγραμματισμό. Απευθύνεται, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και κατασκευάζεται στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη.

«ART»

Η ART σχεδιάζει και κατασκευάζει αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula από το 2006. Χρησιμοποιείται λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας για προσομοιώσεις, σύνθετα και εξειδικευμένα υλικά, 3D Printing για εφαρμογές του κινητήρα, συνδυάζοντας έτσι ένα μεγάλο τεχνολογικό φάσμα.

«ASAT»

Η ομάδα ASAT εργάζεται στον τομέα της αεροδιαστημικής, αποτελείται από τα τμήματα Aeronautics και Rocketry και έχει ξεχωρίσει σε διεθνείς διαγωνισμούς αεροναυπηγικής και πυραυλικής. Το Aeronautics Department μετρά μία θέση στην παγκόσμια δεκάδα διεθνούς διαγωνισμού, ενώ το Rocketry Department αποτελεί τη μόνη ελληνική φοιτητική ομάδα που έχει εκτοξεύσει πύραυλο υψηλής ισχύος, σε Ευρώπη και Αμερική. Το project Andromeda είχε αντικείμενο τη σχεδίαση και την κατασκευή του πιο σύγχρονου πυραύλου που έχει αναπτύξει η ASAT. Το project Aeolus αποτελεί το τελευταίο αερόχημα της ASAT.

«ProgHRC: Teaching robots how to work»

Το ProgHRC είναι μια νέα μέθοδος προγραμματισμού ρομπότ, που επιτρέπει στην παραγωγική βιομηχανία να διδάσκει στα ρομπότ πώς να συσκευάζουν προϊόντα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ρομποτικό σύστημα που μπορεί να μαθαίνει από τον άνθρωπο πολύ εύκολα και γρήγορα.

«Mosquito vision»

Η εφαρμογή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Αφορά τους οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στόχος της είναι η εύκολη και άμεση ενημέρωση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς και για την πρόληψη των συνθηκών κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες. Σύντομα η πρόβλεψη θα είναι διαθέσιμη και για άλλες περιοχές.

«VIΝDOW PROJECT»

Το πρόγραμμα V:InD:O:W (Virtual – Inclusive Diversity focused – Open educational – Work modules) Digital Tools for Inclusive Foreign Language Education αφορά στην δημιουργία διδακτικού υλικού για την εκπαίδευση καθηγητών ξένων γλωσσών στην ξενόγλωσση διδασκαλία για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Η τρίτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ το καλοκαίρι του 2022.

Επίσης, στο περίπτερο του ΑΠΘ θα παρουσιαστούν το Ελληνικό Γραφείο ESERO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που εδρεύει στο ΑΠΘ, η iGEM Thessaloniki, η iGEM MetaThess.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News