Την πλήρη αναστολή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως εκ τούτου στο εξής, στους Ρώσους πολίτες θα εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες του κώδικα θεωρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα 9 Σεπτεμβρίου, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του τέλους αίτησης θεώρησης από 35 σε 80 €, στην ανάγκη υποβολής πρόσθετων αποδεικτικών εγγράφων, στην αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης των θεωρήσεων και σε πιο περιοριστικούς κανόνες για έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Αντίποινα για το «μπλόκο» στις τουριστικές βίζες

«Οι συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων επιτρέπουν προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ για πολίτες έμπιστων εταίρων με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Με τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό της πόλεμο, που περιλαμβάνει αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων, η Ρωσία διέρρηξε την εμπιστοσύνη αυτή και καταπάτησε τις θεμελιώδεις αξίες της διεθνούς μας κοινότητας. Η σημερινή απόφαση αποτελεί άμεση συνέπεια των ενεργειών της Ρωσίας και περαιτέρω απόδειξη της αταλάντευτης δέσμευσής μας έναντι της Ουκρανίας και του λαού της» σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Vít Rakušan.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και θα εφαρμοστεί από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το ιστορικό της συμφωνίας

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2007. Σκοπός της ήταν να διευκολύνει την έκδοση θεωρήσεων βραχείας διαμονής (για διάστημα έως 90 ημερών ανά 180 ημέρες) σε βάση αμοιβαιότητας.

Διαβάστε επίσης: Πιο δύσκολη η βίζα για τους Ρώσους πολίτες

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης με την Ουκρανία και τον λαό της. Στις 25 Φεβρουαρίου, η ΕΕ ενέκρινε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς και τη μερική αναστολή της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων για διπλωμάτες, άλλους ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Έκτοτε, η ΕΕ έχει θεσπίσει πρόσθετα μέτρα για να απαντήσει στις ενέργειες της Ρωσίας και να στηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Κατά την άτυπη σύνοδό τους στις 31 Αυγούστου, οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία να προχωρήσουν στην πλήρη αναστολή της συμφωνίας για απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων.

Η πλήρης αναστολή επηρεάζει όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών που έρχονται στην ΕΕ για βραχεία διαμονή. Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι η αναστολή αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά ορισμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ για ουσιώδεις σκοπούς, όπως δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή