«Είναι πιθανή μια ακόμα κίνηση τον Οκτώβριο και για αυτό έχουμε αλλάξει την άποψή μας αναμένοντας μία ακόμη αύξηση 75 μονάδων (από 50 μονάδες προηγουμένως)», ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμα αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τα επιτόκια είναι «αρκετά μακριά» από τα κατάλληλα επίπεδα για την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού πίσω στο στόχο και ότι θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις στις «επόμενες πολλές συνεδριάσεις».

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη ευαισθησίας της ΕΚΤ στις δυσκολίες για την ανάπτυξη εστιάζοντας  στη μείωση του πληθωρισμού», ανέφερε το σημείωμα της Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά δάνεια: 2,5 δόσεις παραπάνω θα πληρωθούν το 2023

Σύμφωνα με τη Citigroup επίσης, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% και τον Οκτώβριο και κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, προτού η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγήσει στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων περίπου στην περιοχή του 2%.

Αλλά και η Capital Economics, εκτιμά πως  ότι η ύφεση δεν θα εμποδίσει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων αναμένοντας  αύξηση κατά 0,75%  τον Οκτώβριο και κατά 0,50% τον Δεκέμβριο, οδηγώντας  το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αλλά και η  Goldman Sachs αναμένει από την πλευρά της πως πλέον η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,75% στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου για να ακολουθήσει μία νέα αύξηση κατά 0,50% τον Δεκέμβριο και άλλη μία κατά 0,25%  τον Φεβρουάριο, οδηγώντας  τα επιτόκια  στο 2,25%.

Κόντρα στις παραπάνω εκτιμήσεις βρίσκεται η Oxford Economics, η οποία αναμένει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,50% το Οκτώβριο και κατά 0,25% τον Δεκέμβριο, ενώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, μία βαθιά ύφεση ή μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή στροφή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Τι είπε η Λαγκάρντ στο Eurogroup

Για να είναι επιτυχής ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό ρεκόρ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική βοήθεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν παρεμποδίζεται. Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, στον απόηχο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που αποφασίστηκε την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης – Τα γεράκια μίλησαν: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών να στοχεύσουν στη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ μπορεί και θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές σήμερα δεν θα παγιωθούν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα αποσταθεροποιηθούν», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα. «Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δεν ενεργούμε στο κενό».

«Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις»

Με την συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» στις προκλήσεις του πολέμου.

«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές», είπε. «Πρέπει να συνεργάζονται χέρι-χέρι και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ