Ανησυχία, αβεβαιότητα και ανάγκη για κοινή, συντονισμένη απάντηση είναι τα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αντικατοπτρίζει αυτό. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ γνωρίζουν πολύ καλά την αυξανόμενη ανησυχία που αντιμετωπίζουν τόσα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας. Το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό με αποτελεσματικό και συνεκτικό τρόπο είναι ένας σημαντικός τομέας εστίασης για όλους μας» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Οι βασικοί τομείς συμφωνίας μεταξύ όλων των υπουργών

Ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περαιτέρω οικονομική πρόκληση: η αιτία αυτής της οικονομικής πρόκλησης είναι μια αλλαγή στην τιμή της ενέργειας που προκαλείται από έναν πόλεμο. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις οικονομικές συνέπειες ενός ανήθικου πολέμου στον λαό της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε όλοι απόλυτα αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση και παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προσπάθειες που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα». είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του eurogroup είπε ότι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις: «Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε και συμφωνήσαμε επίσης για τη φύση αυτής της απάντησης».

«Αναγνωρίζουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, οι πολίτες μας, οι λαοί της Ευρώπης, θα είναι φτωχότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επεσήμανε τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup είναι ενωμένοι για να θέσουν σε εφαρμογή ένα επίπεδο απάντησης που θα είναι επιτυχές στη μείωση του πληθωρισμού. Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα συντονίζονται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Τι είπε η Λαγκάρντ

Για να είναι επιτυχής ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό ρεκόρ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική βοήθεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν παρεμποδίζεται. Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απευθυνόμενη στο Eurogroup.

Διαβάστε επίσης – Τα γεράκια μίλησαν: Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Η κ. Λαγκάρντ προέτρεψε τους υπουργούς Οικονομικών να στοχεύσουν στη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ μπορεί και θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές σήμερα δεν θα παγιωθούν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα αποσταθεροποιηθούν», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα. «Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δεν ενεργούμε στο κενό».

«Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις»

Με την συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, η Λαγκάρντ ζήτησε επίσης «κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις» στις προκλήσεις του πολέμου.

«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές», είπε. «Πρέπει να συνεργάζονται χέρι-χέρι και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, και Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe, είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «αναγνωρίζουν και συμφωνούν» ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο, πρέπει να μειωθεί.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό θα κάνει τους πολίτες μας, τους λαούς της Ευρώπης, φτωχότερους», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου. «Οι παρεμβάσεις μας θα συντονιστούν με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουμε την αύξηση της πληθωριστικής πίεσης

Ο ρόλος της Κομισιόν

«Συζητήσαμε σήμερα την οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι έχουμε δύο λέξεις-κλειδιά: η μία είναι η αβεβαιότητα και η άλλη η συνεργασία. Αβεβαιότητα, διότι παρόλα αυτά, η οικονομία της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σε ισχυρή βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους: το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο και 0,8% το δεύτερο. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται και το ποσοστό ανεργίας, στο 6,6%, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό».

Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου του Eurogoup. 

Διαβάστε επίσης – Κριστίν Λαγκάρντ: Συστάσεις προς το Eurogroup για κοινή δράση

Ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι ωστόσο, ότι οι τελευταίοι δείκτες κλίματος και η παγκόσμια συνολική κατάσταση, τα στοιχεία για τις τιμές, τον πληθωρισμό, την ενέργεια, όλα δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής δυναμικής τους επόμενους μήνες. Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 9,1%, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Αυτό διαβρώνει την αγοραστική δύναμη και προκαλεί αυξανόμενο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μια ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, και ειλικρινά ο κίνδυνος έχει προφανώς αυξηθεί.

Μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας με ένα ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης: «Έχουμε παράσχει στους Υπουργούς μια συνολική αξιολόγηση αυτών των μέτρων. Το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εγκρίθηκαν έως τις 29 Αυγούστου είναι περίπου 0,9% του ΑΕΠ της ΕΕ. Φυσικά, αναμένουμε ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά πριν από το τέλος του έτους, διότι τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται καθημερινά».

Υπογράμμισε επίσης ότι, υπάρχει περιθώριο τα μέτρα να είναι πιο στοχευμένα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «όπως έχουμε συστήσει επανειλημμένα στην καθοδήγησή μας στα κράτη μέλη». Αναγνώρισε ωστόσο, ότι αυτή η αρχή δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστεί (τόσο δύσκολος ρόλος για τους υπουργούς Οικονομικών, ειδικά, και τις κυβερνήσεις) όταν τόσα πολλά –και μεσαίου εισοδήματος– νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, των κινδύνων για την ανάπτυξη, των κινδύνων ύφεσης σημαίνει αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

«Η λύση είναι μια συνεργασία μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και των ενεργειακών αποφάσεων που πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τη διόρθωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή εργάζεται για μια επείγουσα παρέμβαση από αυτή την άποψη – με απώτερο στόχο φυσικά να αμβλύνει την πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και σκοπεύουμε να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Σώμα την επόμενη Τρίτη» επεσήμανε.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και θα διαχειριστούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος του Eurogroup θα είναι όλο και πιο σημαντικός τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή