Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για ύφεση μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και την εκτίναξη του πληθωρισμού, καθώς ο ερχόμενος χειμώνας είναι πιθανό να είναι «ένας από τους χειρότερους στην ιστορία», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel.

«Ο τρέχων πληθωρισμός θα φέρει την οικονομία μας σε αναταραχή και ο ερχόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους στην ιστορία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα. Όμως τα στοιχεία για την οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της εξακολουθούν να είναι θετικά και η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι καλή».

Διαβάστε επίσης – Τζεντιλόνι: «Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ορισμένων χωρών της ΕΕ να μεριμνήσουν για την κατανάλωση φυσικού αερίου.

«Εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και πώς συμπεριφερόμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι ήδη απαραίτητο να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αν και βλέπουμε καλή πρόοδο στον τρόπο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου και εξοικονόμησης ενέργειας», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Προς «ναυάγιο» το σχέδιο φον ντερ Λάιεν

Κοινή απάντηση

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τάχθηκε υπέρ μιας «δυνατής, κοινής απάντησης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν ήδη ισχυρά μέτρα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σχεδόν το 1% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ διοχετεύτηκε για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης. Θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα, όπως το πακέτο ανακούφισης που παρουσίασε η γερμανική κυβέρνηση. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα μέτρα στήριξης θα ανέλθουν στο 2% περίπου της οικονομικής παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους».

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν μια νέα κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο ορισμένες χώρες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ο κ Τζεντιλόνι εμφανίστηκε καθησυχαστικός:

«Προς το παρόν, σίγουρα όχι. Σίγουρα, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί ελαφρώς. Αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλά. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ ισχυρότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Πουθενά δεν μπορώ να δω την οικονομική κρίση να εξαπλώνεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Δημοσιονομικοί κανόνες

Αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, μια πρόταση την οποία διατύπωσε πρόσφατα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ο κ. Τζεντιλόνι υπενθύμισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, η Επιτροπή θα παρουσιάσει της προτάσεις: «Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε επιτέλους παλιές διαφορές στη συζήτηση. Χρειαζόμαστε σταθερά οικονομικά στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε να πνίξουμε την ανάπτυξη».

Μιλώντας για το όριο του 3% υποστήριξε ότι είναι ένα καλό κριτήριο για να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική παραμένει στην πορεία. Θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό.

Ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι δεν μπορεί ο να ισχύει ο κανόνας σύμφωνα του «1/20».  Ο λεγόμενος «κανόνας του 1/20» ορίζει ότι μια χώρα με χρέος που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει κάθε χρόνο να το μειώνει τουλάχιστον κατά το 1/20 της διαφοράς από το πλαφόν. Για παράδειγμα, μια χώρα με χρέος ίσο με 100% του ΑΕΠ (διαφορά 40% από το πλαφόν) θα πρέπει να το μειώνει τουλάχιστον κατά 2% τον χρόνο.

«Αυτός ο κανόνας δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι το Βερολίνο συμφωνεί είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συζήτηση» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή