Να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στις τηλεπικοινωνίες επιδιώκει η Nova με το επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ που θέτει σε εφαρμογή στην Ελλάδα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη υπερσύγχρονων ψηφιακών υποδομών, η μητρική United Group, κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στοχεύει στη μετεξέλιξη της εταιρείας σε πάροχο υποδομών ευρείας κλίμακας και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας.

«Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 οπότε αποκτήσαμε τη Forthnet, μια μικρή επένδυση αρχικά, που έγινε όμως η αρχή του οράματος μας για την Ελλάδα. Στη συνέχεια, με την εξαγορά της Wind μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά στην ελληνική αγορά», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, κυρία Victoriya Boklag, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Νέα επένδυση 2 δισ. της United Group στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε, κατά την προετοιμασία της συγχώνευσης των Nova και Wind Ελλάς ήταν πια ξεκάθαρο ότι ο Όμιλος, ο οποίος διαθέτει δίκτυο υποδομών σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, θα έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική και στην Ελλάδα. «Για να αλλάξουμε τα πράγματα, να φέρουμε νέες ποιοτικές υπηρεσίες και να αλλάξουμε την εμπειρία των πελατών θα πρέπει να έχουμε δικές μας υποδομές. Δημιουργούμε νέες state of the art υποδομές όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Υπερυψηλές ταχύτητες στους επόμενους μήνες

Ναυρχίδα του επενδυτικού πλάνου της Nova, που θα ανέλθει σε 2 δις. ευρώ ως το 2027, αγκαλιάζοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, από τις οπτικές ίνες και το 5Gως το τηλεοπτικό περιεχόμενο και τον εξοπλισμό, θα είναι το νέο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit μέχρι το σπίτι (FTTH). Επενδύοντας 500 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι, η Νοva θα παρέχει κάλυψη στο 40% του πληθυσμού, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο 70% των περιφερειών της χώρας.

Πρόκειται συνολικά για 1,6 εκατ. γραμμές. Συνολικά 4,5 εκατ ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα δίκτυο οπτικών νέας γενιάς 22.000 χλμ. από 12.000 χλμ. που διαθέτει σήμερα η εταιρεία. Προκειμένου οι υφιστάμενοι συνδρομητές να μεταφέρονται στο νέο δίκτυο της εταιρείας, όπου αυτό χτίζεται, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Αττική. Όμως, όπως υπογράμμισε η κυρία Boklag, «στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την πρόσβαση όλων των υφιστάμενων πελατών μας, είτε βρίσκονται στο δικό μας ιδιόκτητο δίκτυο, είτε σε δίκτυα άλλων παρόχων».

Σημειώνεται ότι η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τη μητρική United Group, καθώς και από μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δε να προστεθεί στις επενδύσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε ο Όμιλος κατά τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι προσιτές ταχύτητες και το ρυθμιστικό πλαίσιο

Πολύ σύντομα οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαύσουν ταχύτητες 1 Gigabit, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH). Εντός Νοεμβρίου αναμένεται η αποκάλυψη των τιμών με τις οποίες οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες. «Τελείωσαν οι ταχύτητες με το σταγονόμετρο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια, τονίζοντας πως «θα είναι προσιτές για το ελληνικό κοινό, σε τιμές που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

Σε αυτό το πεδίο, ερωτώμενος για την αναβάθμιση ταχυτήτων στην οποία έχει προχωρήσει ήδη ο ΟΤΕ, μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο επικεφαλής της Nova επισήμανε πως «θα πρέπει η αναβάθμιση που έγινε στη λιανική να γίνει και στη χονδρική». Σήμερα, η τιμή του 1 Gbps στη χονδρική ανέρχεται σε 23 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, η χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη σε τιμές broadband. Επίσης, παραμένει και μεταξύ των ουραγών στην κάλυψη με οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% του πληθυσμού παραμένει στον βρόγχο, ποσοστό 45% είναι στο Fiber To The Cabin (FTTC) και μόλις 5% στο FTTH.

«Με τις σημερινές μας ανακοινώσεις, αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Όμως, σε έναν βαθμό θα εξαρτόμαστε από τα δίκτυα των άλλων παρόχων, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες. Στο ρυθμιστικό πεδίο, όμως, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Εάν θέλουμε η χώρα να πετύχει τον στόχο του 2030, θα πρέπει να επιταχύνουμε και θα απαιτηθεί να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι, κυβέρνηση, ρυθμιστής και πάροχοι», ανέφερε.

Υπό επανεξέταση το μνημόνιο με ΔΕΗ

Όσον αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η Novaμε τη ΔΕΗ, προτού μπει και η WindΕλλάς στην οικογένεια της UnitedGroup, δεδομένης και της νέας μεγάλης επένδυσης, η όποια συνεργασία είναι υπό επανεξέταση. Όπως είπε επ’ αυτού η κυρία Boklag, «όσο ήμασταν μόνο Nova, το μνημόνιο συνεργασίας είχε απόλυτο νόημα. Όμως τώρα πάμε σε μια νέα σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν χτίσουμε το δικό μας δίκτυο, εφόσον εκείνοι χτίσουν δικό τους, τότε θα το εξετάσουμε». Εξάλλου, βάσει και της ευρωπαϊκής πρακτικής, όσο η ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες θα αυξάνεται, σπρώχνοντας τους παρόχους σε επενδύσεις στις υποδομές, θα υπάρχουν παράλληλα δίκτυα σε αρκετές περιοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις