Συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τον Economist σε συνεργασία με το ThePowerGame.gr.

Ξεκινά σε λίγο ένα πολύ σημαντικό πάνελ με θέμα «Η Πράσινη Στρατηγική και η ανάκαμψη της Ευρώπης». Σε αυτό συζητούν δυο κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp και ο Πάολο Σκαρόνι, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Rothschild, πρόεδρος της Μίλαν και πρώην CEO της ΕΝΙ.

 

Μαρινάκης και Σκαρόνι συζητούν για την πρόκληση της πράσινης μετάβασης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την Ευρώπη αντιμέτωπη την πρόκληση να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να μη διακυβεύσει αλλά να επιταχύνει την «πράσινη μετάβαση» και την εντατική προσπάθεια για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Όμως, η αναγκαία πράσινη στρατηγική για την Ευρώπη, αυτό το ευρωπαϊκό «Πράσινο New Deal» θέτει με τη σειρά του τεράστιες προκλήσεις: Μπορεί η Ευρώπη να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, χωρίς τις προμήθειες από τη Ρωσία; Υπάρχει κίνδυνος στο όνομα της ενεργειακής κρίσης να μείνει πίσω η «πράσινη μετάβαση»; Ποιες εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές έχουμε; Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση για την «πράσινη μετάβαση»; Ποια πρέπει να είναι να είναι η συμβολή του κόσμου των επιχειρήσεων σε αυτή την προσπάθεια;

Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και τη σημασία του συγκεκριμένου πάνελ, γιατί και οι δύο συνομιλητές έχουν αναμετρηθεί πραγματικά με αυτές τις προκλήσεις και γι’ αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις τους.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης ηγείται ενός ναυτιλιακού ομίλου που δεν έχει μόνο σημαντική παρουσία στην ποντοπόρο ναυτιλία και που αυτή στιγμή συμμετέχει ενεργά στη μάχη για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, έχοντας επενδύσει σημαντικά στη πλοία μεταφοράς LNG, αλλά και πρωτοπορεί στην αναγκαία «πράσινη επανάσταση» στη ναυτιλία, επενδύοντας στη συνεργασία με κορυφαίους ερευνητικούς φορείς για την αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, από τα βιοκαύσιμα μέχρι τις κυψέλες καυσίμου με χρήση αμμωνίας.

Από τη μεριά του ο Πάολο Σκαρόνι, που σήμερα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Rothschild, ενός από τους σημαντικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους παγκοσμίως, έχει διατελέσει για πολλά χρόνια CEO του ενεργειακού κολοσσού της ΕΝΙ και άρα είναι επίσης σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς μπορεί να συμβάλει στην Πράσινη Μετάβαση ο επιχειρηματικός κόσμος και πώς μπορεί αυτή η τιτάνια προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί.

Η συζήτηση μεταξύ τους αναμένεται να κινηθεί ακριβώς πάνω σε αυτά τα ερωτήματα και την ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη να αξιοποιήσει την τρέχουσα συνθήκη ενεργειακής κρίσης ως τον καταλύτη για να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις.

Ένα σημαντικό συνέδριο σε μια κρίσιμη στιγμή

Το συνέδριο συζητά τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στη νέα συνθήκη που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στα πάνελ του συνεδρίου δίνουν το «παρών» σημαντικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κορυφαίοι έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και 12 διακεκριμένοι CEOs μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και διεθνών funds, για να αναμετρηθούν με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ερωτήματα τα οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» του συνεδρίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Πώς μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της στις διεθνείς συγκρούσεις
  • Οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
  • Η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας.
  • Οι ελληνικοί στόχοι και ο τρόπος εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
  • Απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον άνθρακα: Η μεγάλη πρόκληση για την πράσινη μετάβαση.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία