Tα δυσάρεστα τα έχουμε καταλάβει και είναι πολύ δυσάρεστα. Ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία εξελίσσεται ταχύτατα σε έναν ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο.

Οπως και στον Πρώτο Ψυχρό Πόλεμο έχουμε να κάνουμε με αληταράδες που δεν θα μας χαριστούν.

Υπόψη λοιπόν και η συνέχεια επί της οθόνης.

Τα ευχάριστα είναι πιο ευχάριστα από το αναμενόμενο. Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινείται σε υψηλότατους ρυθμούς κι όπως φαίνεται η εκτίναξη θα συνεχιστεί και για έκτο.

Το 2022 θα κλείσει σχεδόν με διπλάσια ανάπτυξη από εκείνη που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό. Ηδη έχουν υπερκαλυφθεί οι δημοσιονομικές απώλειες της πανδημίας.

Και διπλάσια ανάπτυξη συν αυξημένος πληθωρισμός, τι σημαίνει; Απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ωραίο ξεπροβόδισμα λοιπόν του Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ όπου τον περιμένουν πολλά. Τον περιμένει κυρίως να αναπτύξει ένα πολιτικό και οικονομικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες, οι οποίοι (για να μην ξεχνιόμαστε) είναι εκλογικοί.

Θα πρέπει δηλαδή να επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις ότι παραμένει κυρίαρχος. Και κυρίως να εξηγήσει πώς θα μετατρέψει αυτήν την κυριαρχία σε εκλογική επικράτηση. Από τον εκλογικό νόμο έως την οικονομία.

Δεν θα είναι απλό. Με 38 μήνες πρωθυπουργίας στην πλάτη δεν είναι πια ένας άφθαρτος Πρωθυπουργός. Κουβαλάει ουλές, γρατζουνιές αλλά και επιτυχίες.

Κυρίως όμως (όπως όλα δείχνουν) θα συνεχίσει να έχει τη συνδρομή των αντιπάλων του. Είναι έτοιμοι ακόμη και να συγκρουστούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία για να τον βοηθήσουν εκλογικά.

Ασφαλώς η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει ακόμη κλείσει. Μπορεί να κρύβει εκπλήξεις; Δεν γνωρίζω. Αλλά βλέπω τους κυβερνητικούς που έπαθαν τρικυμία τον Αύγουστο, να έχουν ανακτήσει την αυτοπεποίθησή τους. Θα δούμε.

Το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης πάει στη ΔΕΘ προπορευόμενος. Και θα πρέπει να συντελεστούν τεράστιες ανατροπές το επόμενο εξάμηνο για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία αυτή – όποτε και αν γίνουν οι εκλογές…

Υπάρχει όμως κι ένα πελώριο ερωτηματικό. Ο ενεργειακός και οικονομικός πόλεμος που εξελίσσεται απρόβλεπτα και (πολύ φοβούμαι) ανεξέλεγκτα.

Εκεί ο Μητσοτάκης δεν έχει πολλές δυνατότητες παρέμβασης. Η σύγκρουση τον ξεπερνάει και οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι «άλλα αντί άλλα, της Παρασκευής το γάλα».

Ενδεχομένως φυσικά να ξεκαθαρίσει κάποια στιγμή ο ορίζοντας. Αλλά δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Οπότε το ερωτηματικό θα επιμένει να αιωρείται απειλητικά.

Κάπως έτσι ξεκινάει η νέα πολιτική σεζόν με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το πώς θα τελειώσει, το ξέρουν μόνο οι μάγισσες κι οι χαρτορίχτρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Κρίση Ιμίων: διδάγματα 27 χρόνια μετά….
Opinion |

Κρίση Ιμίων: διδάγματα 27 χρόνια μετά….

Η κρίση των Ιμίων μπορεί ενδεχομένως (δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα) να ήταν μια σκηνοθετημένη κίνηση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να θέσει επίσημα (όπως έκανε με τη ρηματική διακοίνωση της 29ης Ιανουαρίου 1996) το ζήτημα των γκρίζων ζωνών. Αλλά 27 χρόνια μετά προσφέρει χρήσιμα διδάγματα.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κοινωνικά ανάλγητη, οικονομικά αντιφατική η καθυστέρηση!
Opinion |

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κοινωνικά ανάλγητη, οικονομικά αντιφατική η καθυστέρηση!

Σε μιαν ευνομούμενη Πολιτεία αναφορές από τον σημερινό και πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδος  σαν αυτές για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δηλαδή για τη «ληστεία μετά φόνου του Συντάγματος» σε βάρος τους, την οποία έκανε το ελληνικό κράτος πριν από ένδεκα και δώδεκα χρόνια όχι μόνο δεν είναι συνήθεις, αλλά και πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτες