Ένα από τα πρακτικά ζητήματα που ενσκήπτουν ανακύπτουν μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ είναι αυτό που αφορά την αντικατάσταση του εμβληματικού πορτρέτου της από τα βρετανικά χαρτονομίσματα και κέρματα. Και όχι μόνο σε αυτά, αλλά και σε νομίσματα πολλών άλλων χωρών, όπου απεικονιζόταν η φιγούρα της εκλιπούσης, συμβολίζοντας ή υπενθυμίζοντας την αποικιοκρατική πολιτική της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Ένα είναι σίγουρο: ότι όλη αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Η βασίλισσα πέθανε – Ποιο το μέλλον της Κοινοπολιτείας;

Ισχύουν προς το παρόν

Το πορτρέτο της βασίλισσας σε βρετανικά χαρτονομίσματα και κέρματα αναμένεται να αντικατασταθεί από αντίστοιχο του νέου βασιλιά Καρόλου Γ’, αλλά δεν θα είναι άμεσο, .οπως έγραψε το AP.

Διαβάστε επίσης: Η Ελισάβετ ήταν ο απόλυτος πρεσβευτής του brand «Βρετανία»

Για την ώρα, «τα τρέχοντα τραπεζογραμμάτια με την εικόνα της Αυτής Μεγαλειότητος της βασίλισσας θα συνεχίσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα», διευκρίνισε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αντίστοιχα, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, ο επίσημος κατασκευαστής βρετανικών νομισμάτων, ανακοίνωσε ότι όλα τα νομίσματα με το πορτρέτο της «παραμένουν νόμιμο χρήμα και σε κυκλοφορία», ενώ στη διάρκεια του 10ήμερου πένθους θα συνεχίσει να κόβει νομίσματα με τον ίδιο τρόπο.

Με 4,7 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 82 δισεκατομμυρίων λιρών σε κυκλοφορία και περίπου 29 δισεκατομμύρια νομίσματα, τα βρετανικά χρήματα που φέρουν την εικόνα της βασίλισσας πιθανότατα θα κυκλοφορούν για χρόνια, αναφέρει το AP. Επικαλείται, μάλιστα, βρετανική εξειδικευμένη ιστοσελίδα, την Coin Expert, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία αντικατάστασης και απόσυρσης θα είναι σταδιακή και θα κρατήσει πολλά χρόνια.

Πώς θα είναι το πορτρέτο το Βασιλιά Καρόλου

Στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρεται ότι το πορτρέτο του νέου βασιλιά στα νέα νομίσματα θα τον παρουσιάζει προς τα αριστερά, αντικαθιστώντας το βλέμμα της βασίλισσας προς τα δεξιά, σύμφωνα με την παράδοση που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και θέλει τους μονάρχες να εμφανίζονται σε προφίλ και σε αντίθετη κατεύθυνση από τους προκατόχους τους.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα στην οποία αναφέρεται το AP, σε άλλες χώρες όπου κυκλοφορούν νομίσματα στα οποία αποτυπώνεται η μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως δολάρια Αυστραλίας, Καναδά και Μπελίζ, θα ανανεωθούν επίσης με τον νέο βασιλιά, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για διαδικαστικούς λόγους.

Σε καναδικό χαρτονόμισμα πρώτη φορά

Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα νομίσματα πριγκίπισσα ακόμη, το 1935 και όχι στη Βρετανία, αλλά στον Καναδά και συγκεκριμένα στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων της χώρας στο οποίο απεικονιζόταν η 8χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, ο παππούς της οποίας, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ ήταν τότε βασιλιάς.

Τα καναδικά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων ενημερώθηκαν με ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας το 1954, έναν χρόνο μετά τη στέψη της, και το πορτρέτο της άρχισε να εμφανίζεται και σε άλλα νομίσματα σε όλον τον κόσμο, κυρίως σε βρετανικές αποικίες και χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στη Βρετανία δεν τυπώθηκαν τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο της Ελισάβετ νωρίτερα από το 1960 – επτά χρόνια μετά τη στέψη της. Τότε δόθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας η άδεια να χρησιμοποιήσει την εικόνα της σε χαρτονομίσματα, ξεκινώντας με το χαρτονόμισμα της μίας λίρας, αν και η επίσημη και βασιλική εικόνα επικρίθηκε ως πολύ αυστηρή και μη ρεαλιστική.

Έγινε η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε στα βρετανικά τραπεζογραμμάτια, αντίθετα με τα βρετανικά κέρματα στα οποία απεικονίζονται βασιλιάδες και βασίλισσες για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Το ρεκόρ Γκίνες

Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες η βασίλισσα Ελισάβετ είναι εγγεγραμμένη ως η μονάρχης που απεικονιζόταν στα περισσότερα νομίσματα από κάθε άλλον: 33 στον αριθμό! Το πορτρέτο εξακολουθεί να εμφανίζεται σε νομίσματα σε χώρες όπου παραμένει αγαπημένη φιγούρα, όπως ο Καναδάς, και συνεχίζουν να ενσωματώνουν στη σημαία τους τη Union Jack (τη σημαία της Μ. Βρετανίας) στις σημαίες τους, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Βρίσκεται επίσης σε χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής, τη νομισματική αρχή για μια ομάδα μικρών εθνών όπως η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Δομινίκα, η Γρενάδα, το Μονσεράτ, το Σεντ Κιτς και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.

Από την άλλη, στη Τζαμάικα η φιγούρα της βασίλισσας Ελισάβετ αντικαταστάθηκε στο εθνικό νόμισμα το 1962, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Επιλέχθηκαν πορτρέτα εθνικών ηρώων όπως ο Μάρκους Γκάρβεϊ.

Τα χαρτονομίσματα στις Σεϋχέλλες διαθέτουν πλέον εικόνες από την τοπική άγρια ζωή αντί για τη βασίλισσα.

Οι Βερμούδες έκαναν παρόμοια ανανέωση, αν και η βασίλισσα διατηρεί μια δευτερεύουσα θέση στα τραπεζογραμμάτια.

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο αντικατέστησε με ένα εθνόσημο αφού ανακηρύχθηκε σε δημοκρατία.

Τα δολάρια Χονγκ Κονγκ, που εκδόθηκαν αφότου η Βρετανία επέστρεψε την αποικία της στο Πεκίνο το 1997, παρουσιάζουν κινέζικους δράκους και ουρανοξύστες στον ορίζοντα του ασιατικού οικονομικού κέντρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».