Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, πέθανε στο Balmoral σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 χρόνια βασιλείας.

Η οικογένειά της συγκεντρώθηκε στο κτήμα της στη Σκωτία μετά από ανησυχίες για την υγεία της νωρίτερα την Πέμπτη.

Η βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο το 1952 και γνώρισε τεράστιες κοινωνικές αλλαγές.

Tα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα.

Ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος, 73 ετών, γίνεται αυτόματα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός κράτους 14 άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Η οικογένειά της είχε σπεύσει να είναι δίπλα της στο σπίτι της στη Σκωτία, το Κάστρο Μπαλμόραλ, αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για την υγεία της. Υπέφερε από αυτό που το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αποκαλούσε «επεισοδιακά κινητικά προβλήματα» από τα τέλη του περασμένου έτους, αναγκάζοντάς την να αποσυρθεί από σχεδόν όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις της.

Ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 96 ετών

Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge is down»

Τα σχέδια για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

.

Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας και αυτό θα ακούσει και η πρωθυπουργός που βρίσκεται στην εξουσία όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μοιραστεί την είδηση του θανάτου της βασίλισσας με 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, καθώς και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα