Ιδιαίτερη αναφορά στο μείζον πρόβλημα του εμπορίου λαθραίων τσιγάρων έκανε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καργαρώτος αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανέρχεται στο 25% της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα πακέτα που πωλούνται είναι παράνομο. Και πρόσθεσε ότι τα εκτιμώμενα έσοδα που δεν μπαίνουν στα ταμεία του κράτους, ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Αν το δούμε αυτό σωρευτικά από τότε που ξεκίνησε το φαινόμενο, περίπου το 2010 αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι εκείνη την εποχή το λαθρεμπόριο ανερχόταν μόλις στο 3% της αγοράς.


Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος είπε ότι γίνονται σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου αυτού, πρόσθεσε ωστόσο ότι η ζήτηση είναι υψηλή γιατί και οι τιμές είναι υψηλές.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο επιβλαβή είναι τα προϊόντα αυτά: «Μιλάμε για καλής ποιότητας πρώτες ύλες, κακές συνθήκες, παραγωγής, διακίνησης και αποθήκευσης», τόνισε.

Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει η φορολογική πολιτική να είναι ρεαλιστική ώστε να εξασφαλίζεται η προσιτότητα στους καταναλωτές: «Η φορολογία ήταν ανέκαθεν υψηλά στα καπνικά προϊόντα, τα τάξης του 82% » τόνισε.

Εναλλακτικά προϊόντα

Αναφερόμενος στα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, που προωθεί η εταιρεία ανέφερε ότι η αποδοχή είναι πολύ μεγάλη με δεδομένο ότι κυκλοφορούν μόλις πέντε χρόνια, με το μερίδιο να διαμορφώνεται περίπου στο 20%.

Ο κ. Καργαρώτος τόνισε την επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει πίσω από αυτά τα νέα προϊόντα της εταιρείας και διευκρίνισε ότι χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια ανάπτυξης πριν βγουν στην αγορά, με μια συνολική επένδυση που μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 9 δισ. δολάρια. Αποκάλυψε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι άλλα προϊόντα σε επίπεδο έρευνας, τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα να βγουν στην αγορά.

«Η κοινωνία και οι καιροί αλλάζουν, και ο κόσμος έχουν πλέον άλλες απαιτήσεις από τις εταιρείες. Επομένως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την αλλαγή. Κι όσο πιο γρήγορα, πιο τολμηρά και πιο σοβαρά γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα το τσιγάρο θα γίνει παρελθόν».

Ο κ. Καργαρώτος είπε επίσης, ότι το εναλλακτικό προϊόν IQOS έχει πολύ μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές, που διαμορφώνονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τονίζοντας ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο προϊόν που εξάγει έχει η Ελλάδα. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εξαγωγές για τις ράβδους καπνού του προϊόντος γίνονται σε 15 χώρες, από τις κοντινές Βουλγαρία και Κύπρο, μέχρι μακρινή και τεχνολογικά ανώτερη Ιαπωνία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News