Με τη δράση για την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ κάνει πρεμιέρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Αυτό ανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Σταϊκούρας: Μαύρα μαντάτα για την Ευρωζώνη – Πάνω από τον μέσο όρο η Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός, το νέο ΕΣΠΑ προχωράει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η πρώτη βασική σύμβαση εγκρίθηκε από την Κομισιόν πριν από 13 μήνες και έχουν εγκριθεί ήδη όλα τα τομεακά προγράμματα πλην του ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, η έγκριση του οποίου θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τελειώνουμε τον σχεδιασμό δύο εμβληματικών δράσεων και η πρώτη θα “βγει στον αέρα” μέχρι τέλος Οκτωβρίου», είπε συγκεκριμένα.

Τα τρία «παράθυρα» της δράσης

Η δράση, που αφορά την ψηφιακή μετάβαση των ΜμΕ, έχει τρία διακριτά «παράθυρα», είπε ο υφυπουργός: τον βασικό ψηφιακό μετασχηματισμό, τον μετασχηματισμό αιχμής και τον πιο εξελιγμένο.

Αναλόγως σε τι βαθμό ψηφιακής ωριμότητας βρίσκεται μια επιχείρηση και τι επενδύσει θέλει κάνει, μπαίνει στο αντίστοιχο «παράθυρο». Ξεκινάμε από απλές επενδύσεις και προχωράμε σταδιακά μέχρι πιο ολοκληρωμένα επενδυτικά πλάνα ψηφιακού μετασχηματισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει

Όπως είπε ο Γιάννης Τσακίρης, στο νέο ΕΣΠΑ αλλάζει η διαδικασία προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης με προτεραιότητα first in first serve. Δηλαδή, εξήγησε, η δράση δεν θα κλείνει. Θα μένει ανοιχτή, οι ΜμΕ αναλόγως και πότε θέλουν να κάνουν κάτι θα μπορούν να εντάσσονται.

Οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο σύντομες, σε λιγότερο από 1 μήνα θα ξέρουν εάν έχουν ενταχθεί και θα έχουν έναν ορισμένο χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιήσουν την επένδυση το οποίο θα εξαρτάται από το είδος της επένδυσης. Εάν δεν το κάνουν μέχρι τότε θα απεντάσσονται ώστε να απελευθερώνεται το ποσό.

Με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είπε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «έχουμε εντάξεις που δεν ξέρουμε εάν οι επιχειρήσεις θα κάνουν τις επενδύσεις αλλά μας αναγκάζει να κρατήσουμε δεσμευμένο το ποσό. Αυτό τώρα δεν θα γίνει. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι όλη η διαδικασία θα είναι πολύ πιο γρήγορη. Στην προηγούμενη διαδικασία για το ΕΣΠΑ –πριν η πανδημία επιταχύνει τα πράγματα- ξεκινούσε η δράση, είχε 3-4 μήνες και μια παράταση, ακολουθούσε η αξιολόγηση, στη συνέχεια οι ενστάσεις και κατόπιν θα ξεκινούσε η επένδυση. Άρα κατά 2 χρόνια μέχρι να δει τα χρήματα η επιχείρηση», είπε, δίνοντας το στίγμα της αλλαγής.

Πράσινη μετάβαση

Η αμέσως επόμενη δράση θα είναι η πράσινη μετάβαση των Μμε, ανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, η οποία θα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είπε, τα παραγωγικά πάγια των ελληνικών επιχειρήσεων αποσβέστηκαν και λογιστικά και στην πραγματικότητα. «Όλα αυτά θέλουν αλλαγή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι με τη λογική ότι ένα νέο παραγωγικό πάγιο προφανώς καταναλώνει λιγότερο και παράγει περισσότερο μοναδιαία, εντάσσεται στην πράσινη μετάβαση των Μμε και τις κάνει πιο ανταγωνιστικές.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εξειδικεύουμε και τα φωτοβολταϊκά», ενώ έδωσε έμφαση και στην ιδιοκατανάλωση: «ένα μαγαζί με 100 τ.μ. ταράτσα γιατί να μη βάλει ό, τι πρέπει ώστε τη μέρα τα ψυγεία να δουλεύουν με τον ήλιο;», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News