Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, τις κινήσεις στις οποίες προχωρούν αλλά και τον προγραμματισμό για την «επόμενη ημέρα», αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας.

Μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσάκας σημείωσε ότι η ΔΕΔΑ, η οποία έχει παρουσία σε επτά περιφέρεις και 38 πόλεις, επιζητούσε εδώ και καιρό την ολοκλήρωση της διαδικασίας για είσοδο της Italgas, ενός ισχυρού μετόχου «με διάθεση και δυνατότητα να επενδύσει στα δίκτυα».

«Η Italgas έχει εμπειρία άνω των 100 χρόνων στη διαχείριση δικτύων, μας μεταφέρει τεχνολογία, τεχνογνωσία και καινοτομία», ανέφερε ο κ. Τσάκας.

Η ενεργειακή κρίση

Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση, της οποίας «πυροκροτητής» υπήρξε η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει δυσκολίες καθώς οι καταναλωτές φοβούνται να συνδεθούν στα δίκτυα. Σοβαρά προβλήματα όμως παρουσιάζονται και στον τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο, λόγω αύξησης του κόστους. «Αποφασίσαμε να μην κάνουμε πίσω αλλά να επιταχύνουμε. Η κρίση είναι σοβαρή, αλλά θα έχει ημερομηνία λήξης. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει με ισχυρές υποδομές», δήλωσε ο κ. Τσάκας.

Σημείωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις αδειοδότησης έργων παραγωγής βιομεθανίου, που μπορεί να αποτελέσει μια εγχώρια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσάκας, πρόκειται για μια μεγάλη αγορά καθώς μπορούν να δημιουργηθούν εκατοντάδες μικρές μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, αφού υλικά που αγρότες και κτηνοτρόφοι «πληρώνουν για να απομακρύνουν», μπορούν να μετατραπούν σε πηγή ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News