Mέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζει να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 45 εκατ. δολαρίων που πήρε από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας η El Al Israel Airlines, σύμφωνα με συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας και του υπουργείου Οικονομικών.

Το δάνειο ήταν μέρος του  κυβερνητικού πακέτου στήριξης της αεροπορικής εταιρείας για να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς τα σύνορα του Ισραήλ ήταν κλειστά για τους ξένους τουρίστες για σχεδόν δύο χρόνια,με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα έσοδα και τα κέρδη του ναυτιλιακού αερομεταφορέα.

Το υπουργείο και η El Al δήλωσαν ότι η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά ως μέρος της συμφωνίας, η προγραμματισμένη προσφορά μετοχών της El Al ύψους 62 εκατομμυρίων δολαρίων θα καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ενώ το κράτος θα προκαταβάλει στην El Al πληρωμές ασφαλείας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Τα επόμενα βήματα της αεροπορικής εταιρείας

Η El Al, η οποία παρουσίαζε ζημίες επί τέσσερα χρόνια και συσσώρευσε χρέος για να ανανεώσει τον στόλο της, απέλυσε 1.900 υπαλλήλους -σχεδόν το ένα τρίτο του προσωπικού της- στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάκαμψης που επέβαλε η κυβέρνηση για να λάβει πακέτο βοήθειας 210 εκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

Η αποπληρωμή του δανείου θα εξαλείψει ή θα χαλαρώσει μια σειρά από περιορισμούς δαπανών για την El Al και θα της επιτρέψει να αναβαθμίσει το δίκτυο δρομολογίων της, να προσθέσει προσωπικό, να μισθώσει νέα αεροσκάφη, να επενδύσει σε κεφάλαιο κίνησης και να αναπτύξει νέα κανάλια εσόδων, ανέφερε.

Η El Al εξακολουθεί να μην έχει δικαίωμα να καταβάλει μερίσματα ή να αγοράσει τις δικές της μετοχές μέχρι το 2028.

«Είμαι βέβαιος ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη βελτίωση της ικανότητας της El Al να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει μια ανταγωνιστική αγορά και μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Dina Ben Tal Ganancia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή