Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επικράτηση της Μεγάλης Παραίτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς παλεύει με τη δική του. πιο γκρίζα εκδοχή, τη «Μεγάλη Συνταξιοδότηση».

Το εργατικό δυναμικό της χώρας αυξήθηκε τον Αύγουστο, αλλά μειώθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες και παραμένει μικρότερο από ό,τι πριν από το καλοκαίρι, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απλώς σταμάτησαν να εργάζονται. Αυτή η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στους πολίτες που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν και που είναι περισσότεροι από ποτέ, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Δεν είναι μόνο η ηλικιακή κατηγορία των 65 και άνω που μαζεύει τα πράγματά της από τα γραφεία ή «κρεμάει» τις ζώνες των εργαλείων της. Ένας αριθμός ρεκόρ, Καναδών ηλικίας 55-64 ετών, αναφέρεται ότι συνταξιοδοτήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Statscan.

Διαβάστε επίσης: Η Μεγάλη Παραίτηση δεν τελείωσε

Μαζική έξοδος ειδικευμένων

Αυτό το γεγονός επισπεύδει τη μαζική έξοδο των πιο εξειδικευμένων εργαζομένων του Καναδά, δημιουργώντας σοβαρά εργασιακά κενά στις επιχειρήσεις , συμβάλλοντας στην απότομη αύξηση των μισθών και απειλώντας να επιταχύνει την πτώση της παραγωγικότητας της χώρας, όπως εκτιμούν διάφοροι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τον Jimmy Jean, επικεφαλής οικονομολόγο στον Όμιλο Desjardins, αυτή η τάση εξόδου προς τη συνταξιοδότηση αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

«Ο κίνδυνος που διατρέχουν πολλές επιχειρήσεις και ορισμένοι κλάδοι είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν χωρίς να υπάρχουν αρκετοί νεότεροι εργαζόμενοι για να αναλάβουν τη θέση τους. Άρα υπάρχει απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου και γνώσης».

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Παραίτηση: Οι λόγοι που οδηγούν τους νέους και η διττή εικόνα της εργασίας

Στροφή σε ταξίδια και οικογένεια

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνταξιοδοτήσεις μειώθηκαν καθώς πολλοί Καναδοί αποφάσισαν να παραμείνουν στις δουλειές τους περισσότερο χρονικό διάστημα. Με την άρση των περιορισμών, πολλοί σπεύδουν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, επιλέγοντας να ταξιδέψουν και να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους.

Οι αποχωρήσεις αυτές συρρικνώνουν το εργατικό δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή που η κεντρική τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον εκρηκτικό πληθωρισμό, ενισχύοντας τους φόβους ότι η καναδική οικονομία θα κυλήσει στην ύφεση.

Ο Καναδάς – ο οποίος αύξησε τη μετανάστευση για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη – έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, στην G7, αλλά ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό του δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο ηλικιακά, σύμφωνα με τη Statscan. Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε εργαζόμενους στον Καναδά είναι 55 ετών και άνω.

Περίπου 307.000 Καναδοί τον Αύγουστο εγκατέλειψαν τη δουλειά τους για να συνταξιοδοτηθούν κάποια στιγμή τον περασμένο χρόνο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 31,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 12,5% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2019, πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι περισσότεροι από 620.000 Καναδοί εισήλθαν στην ηλικιακή κατηγορία των 65+ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,7% σε αυτήν την ομάδα πληθυσμού. Παρά τους τρεις συνεχόμενους μήνες απώλειας θέσεων εργασίας, οι κενές θέσεις εργασίας και οι αποσπάσεις παραμένουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Εγκαταλείπουν νοσηλευτές και οδηγοί φορτηγών

Το πρόβλημα της συνταξιοδότησης είναι ιδιαίτερα σοβαρό σε ειδικευμένους τομείς όπως το εμπόριο και τα νοσηλευτικά επαγγέλματα. Από τον Μάιο, ο Καναδάς έχει χάσει 34.400 θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και όταν αριθμός ρεκόρ νοσηλευτών ανέφερε ότι εργάζεται πολλές ώρες υπερωριακά.

Δεν επρόκειτο για περικοπές θέσεων εργασίας, αλλά για ανθρώπους που συνταξιοδοτούνταν, είπε η Κάθριν Χόι, πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών του Οντάριο.

«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, γιατί είχαμε τόσους πολλούς που συνταξιοδοτήθηκαν απροσδόκητα», είπε, αναφέροντας την πανδημία, τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, στη μεγαλύτερη επαρχία του Καναδά.

Ο κλάδος των μεταφορών αντιμετωπίζει επίσης σοβαρή έλλειψη εργαζομένων, τόσο λόγω της τεράστιας αύξησης της ζήτησης για περισσότερα αγαθά μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, όσο και λόγω του ότι το εργατικό δυναμικό γερνάει.

«Όλο και περισσότεροι οδηγοί μεγαλώνουν ηλικιακά και ως εκ τούτου συνταξιοδοτούνται ή σκέφτονται έναν διαφορετικό τρόπο ζωής», είπε ο Τόνι Ρίντερ, ιδιοκτήτης του Trans-Canada College, ενός κολεγίου καριέρας που εκπαιδεύει οδηγούς φορτηγών.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση αυξάνεται από τις εταιρείες φορτηγών, πολλές από τις οποίες προσλαμβάνουν φοιτητές για οδηγούς, τους οποίους εκπαιδεύουν με σύντομα μαθήματα οδήγησης και στη συνέχεια τους προσλαμβάνουν αμέσως μόλις αποκτήσουν πλήρη άδεια.

«Χωρίς φορτηγά και ανθρώπους να οδηγούν φορτηγά… τα αγαθά θα κάθονται στα λιμάνια και στις αποθήκες σε αντίθεση με το να φτάνουν στον προορισμό όπου μπορούν να καταναλωθούν», κατέληξε ο Ρίντερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή