H αναπροσαρμογή των αμοιβών και των συντάξεων όπως και των παροχών, αναθεώρηση μισθολογίων, έκτακτο επίδομα σε στους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Τα μέτρα που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στην στήριξη νέων εργαζόμενων και ανέργων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Πρώτον όσα θα εφαρμοστούν έως το τέλος του 2022. Και δεύτερον σε αυτά που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2023.

Διαβάστε επίσης: Aυτά είναι τα 21 μέτρα για πολίτες και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είναι:

-Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος ύψους 250 ευρώ σε 2.300.000 άτομα. Δικαιούχοι θα είναι οι ανασφάλιστοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, και άτομα με αναπηρία.

-Επίσης όσες επιχειρήσεις μετατρέπουν τις έκτακτες σε μόνιμες θέσεις θα έχουν μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

-Παράλληλα οι επιχειρήσεις που θα αυξάνουν τον μέσο αριθμό των απασχολουμένων δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης -ΔΕΘ: «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά τη συμφορά»

Τα μέτρα από 2023

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2023 περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μονιμοποιείται η μείωση των 3 ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα μέτρο που συμβάλει στην αύξηση τους εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και στη μείωση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

2. Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων. Αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και του συνταξιούχους καθώς έχει ήδη καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα.

3. Καταργείται η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση θα έχει ετήσιο όφελος από 109 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους έως πάνω από 1.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές.

4. Αυξάνεται – μετά από 12 χρόνια – πάνω από 6% η σύνταξη για 1.500.000 συνταξιούχους. Το ακριβές ποσό θα προσδιορισθεί από το 50% του ύψους της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

5. Οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν επιπλέον αύξηση από την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης.

6. Αναμορφώνεται το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 10% οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα ευθύνης των γιατρών.

7. Επίσης εντός του 2023 θα αναμορφωθεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από την 01.01.2024.

8. Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες.

9. Στις αρχές του 20223 ξεκινά – εκ νέου – η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού με στόχο ο νέος μισθός να ισχύσει από την 1η Μαΐου 2023. Η κυβέρνηση στοχεύειοι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε αριθμούς, καθώς αυτό θα παραβίαζε τη θεσμική διαδικασία.

Απολογισμός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και οικονομικής εποπτείας, έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία, ενώ έκανε μια αναδρομή στα όσα πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως:

  • Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης.
  • Δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση, ενώ ο δείκτης της απασχόλησης άγγιξε τα 4,2 εκατομμύρια απασχολούμενους.
  • Εννέα δισ. ευρώ δόθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας για την στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  • Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ το μήνα ο κατώτατος μισθός, όπως και η αμοιβή των υπερωριών μερικής απασχόλησης
  • Θεσπίσθηκε η ψηφιακή καρτα, οι κούριερ εργάζονται σε καθεστώς ασφάλειας, θεσπίσθηκαν περαιτέρω άδειες (πατρότητας κλπ).
  • Αντιμετωπίσθηκε το «άγος» των εκκρεμών συντάξεων
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax