
Με την τιμή του φυσικού αερίου να κάνει ράλι, η κυβέρνηση ανοίγει τη βεντάλια των μέτρων στήριξης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται ενώ με στόχο τη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου δίνει διπλό επίδομα θέρμανσης ως κίνητρο στους πολίτες προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο μέτωπο της φορολογίας ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους από την 1η Ιανουαρίου 2023, την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, στις συγκοινωνίες, στα εισιτήρια στους κινηματογράφου, νέα διετή αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές και προσωρινό «πάγωμα» του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μέτρα 5,5 δισ., «γιοκ» στον Ερντογάν, «κόκκινο» στον Τσίπρα
Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει:
1. Επίδομα θέρμανσης 300 εκατ. ευρώ σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Τη σεζόν 2021-2022 διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό 174 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Τη νέα χειμερινή σεζόν ο προϋπολογισμός θα μοιράσει 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένο, θα κινηθεί πάνω από τα 100 – 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα διευρύνονται τα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) ώστε να στηριχθούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Πέρυσι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης
Τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης. Βέβαια για να γυρίσουν τα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου.
Παρέμβαση στην αντλία
Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι τη σεζόν 2021-2022 το επίδομα θέρμανσης χορηγήθηκε:
– Σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.
– Για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ένα μνημονιακό μέτρο καταργείται οριστικά για 2,7 εκατ. φορολογούμενους αφού το μέτρο ισχύει ήδη για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατάργηση της εισφοράς σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, θα έχει όφελος 22 ευρώ τον χρόνο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα το όφελος αυξάνεται στα 132 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα κερδίσει 176 ευρώ το χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο κέρδος θα φτάσει στα 676 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.
3. Στο «πάγο» ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: Χωρίς ΦΠΑ 24% θα είναι οι νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.
4. Νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
5. Τέλος επιτηδεύματος: Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας