Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας τη ζώνη των 850 μονάδων, αλλά χωρίς να αναλάβει μεγάλα ρίσκα και να διαπεράσει την κρίσιμη αντίσταση που θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,95% στις 849,89 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ.

Αν και βρέθηκε ακόμη και στις 854 μονάδες, τελικά έκλεισε μακριά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, καθώς πολλοί αγοραστές δεν θέλησαν να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, την ώρα μάλιστα που εκδηλώθηκαν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας μάλιστα προβλημάτισε την αγορά, δεδομένου του ότι τα κέρδη του προηγούμενου διημέρου είναι αρκούντως ελκυστικά για να κατοχυρωθούν.

Εφικτό το έλλειμμα 2%

Την ίδια ώρα, η αγορά διαπίστωσε ότι παρά το πακέτο στήριξης της οικονομίας που δρομολογεί η κυβέρνηση, ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξεως του 2% του ΑΕΠ το 2022 είναι εφικτός. Το μήνυμα που έδωσε μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σήμερα είναι ότι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί έδωσαν δημοσιονομική ανάσα ώστε να περάσει η χώρα τον δύσκολο χειμώνα σχετικά ανώδυνα. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2022 από 3,1%, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 2,1%».

Πρώιμη αισιοδοξία

Το αγοραστικό σήμα όμως, σύμφωνα με την Trader24, εν είδει επιβεβαίωσης από την προ εβδομάδων ανοδική διάσπαση είναι εν ισχύ με πρώτη αντίσταση τις 851 και στήριξη τις 832, με την έξοδο να φαίνεται κάτω από 818 σε ημερήσιο κλείσιμο και επόμενη στάση σε ενδεχόμενη πτώση τις 797 μονάδες. Συνολικά, παρατηρείται μια πρώιμη αισιοδοξία για την άμβλυνση των βραχυπρόθεσμης διάρκειας ρευστοποιήσεων.

Σε επίπεδο τίτλων, ο Σαράντης σημείωσε άνοδο 5,38%, με την ΕΛΧΑ να κλείνει στο +4,50%. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Λάμδα, Alpha Bank, Quest, Titan, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo, ενώ θετικά έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΔΕΗ, Aegean, Εθνική και Πειραιώς. Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 4,78% και 4,23% αντίστοιχα, ενώ μικρές απωλειες σημείωσαν οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών