Πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για την διοχέτευση των υπερκερδών προς τους πληττόμενους καταναλωτές, αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν, η οποία καλείται να επιβάλει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει τις προτάσεις της αυτή την εβδομάδα, αλλά εκρεμμούν οι υπογραφές από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των «27» την περασμένη Παρασκευή έφερε στην επιφάνεια βαθιές διαφωνίες στο μπλοκ και δεν είναι σαφές ποιες από τις προτάσεις του σχεδίου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιβιώσει στις διαπραγματεύσεις.

«Συνεισφορά αλληλεγγύης»

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή μίας «κατ’ εξαίρεση και προσωρινής» συνεισφοράς σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σε διυλιστήρια βάσει της φορολογητέας κερδοφορίας τους κατά το φορολογικό έτος του 2022.

Όπως αναφέρει το Reuters, θα απαιτείται από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα μια «συνεισφορά αλληλεγγύης», με τους πόρους που θα προκύψουν να χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης των χωρών κατά της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Τα σενάρια για τις νέου τύπου επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Δύο στόχοι για τη μείωση της ζήτησης

Επίσης, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει δυο στόχους για τη μείωση της ζήτησης: έναν στόχο για μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων που παράγουν ενέργεια από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το προσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη , προτού η φον ντερ Λάιεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια