Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκονται τα σενάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών για τις νέου τύπου επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό αναφέρουν στον ΟΤ, αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά και τις προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε μία πρόγευση του καινούργιου μηχανισμού επιχορήγησης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάζεται η διασύνδεση των επιδοτήσεων με κίνητρα και αντικίνητρα κατανάλωσης ρεύματος.

Όπως και να χει η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Bonus εξοικονόμησης

Το πλέον σίγουρο είναι πως όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και φυσικού αερίου, όπως αποσαφήνισε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο, λοιπόν, σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η έξτρα επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος εφόσον επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τη συγκεκριμένη επιλογή έκανε γνωστή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά το τέλος της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Για όσα νοικοκυριά η κατανάλωση αυξάνεται, τότε, λένε οι πληροφορίες οι επιπλέον κιλοβατώρες θα χρεώνονται με τις πραγματικές τιμές ρεύματος.

Κλιμακωτές επιδοτήσεις.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυτό που περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας στο ΟΤ FORUM στην 86η ΔΕΘ: «Όπως και να έχει,  η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών θα στηριχθεί, θα έχουμε κλίμακες ανάλογα με τις καταναλώσεις αλλά και το κομμάτι της εξοικονόμησης θα παίξει μεγάλο ρόλο. Θα είναι αξιόλογο το όφελος από την εξοικονόμηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να περάσουν τον χειμώνα».

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση κλιμάκων κατανάλωσης ρεύματος ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών. Δηλαδή οι επιδοτήσεις να έχουν διαφορετικό ύψος για ένα άτομο που ζει μόνο του σε σχέση με μία οικογένεια με τέσσερα μέλη.

Τα μεγέθη της κατανάλωσης θα οριστούν με βάση ιστορικά και στατιστικά στοιχεία.  Σε αυτό το μοντέλο είναι πιθανό να κουμπώσει… και έξτρα επιδότηση για όσους μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά και μείωση της επιχορήγησης για όσους την αυξάνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια