Χωρίς φόρο θα είναι οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου. Ωστόσο, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ορίζεται ως προϋπόθεση η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Το υπουργείο Οικονομικών με νέα διάταξη η οποία περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή διορθώνει τη διάταξη για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών με τη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Γονικές παροχές: Τα «μυστικά» για δωρεές χωρίς φόρο

Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Τώρα,  η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου 2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty.   Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στη Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax