Σε διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στο 5,3% αναθεωρείται η εκτίμηση για το ΑΕΠ το 2022 από 3,1%, ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 2,1%».

Με τις σημερινές εκτιμήσεις τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος φτάνει τα 13,2 δισ. ευρώ για το 2022, ενώ η δαπάνη από τον προϋπολογισμό είναι 4,3 δισ. ευρώ. Για να καλυφθούν οι δαπάνες κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Δικαιούχοι των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ

Χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι το κόστος επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το 80% των συνολικών παρεμβάσεων κατευθύνονται στη γενναία επιδότηση με 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα για επιχειρήσεις

«Η χώρα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία 3ετια και βρίσκεται κοντά στην απόκτηση βαθμίδας» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «η ένταση του προβλήματος της ακρίβειας θα είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και με μεγαλύτερη διάρκεια. Στο βασικό σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα είναι 8,8% το 2022 και 5,5% για το 2023 ενώ στο δυσμενές σενάριο ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά και η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ύφεση το 2023».

Το κόστος μέτρων της ΔΕΘ

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό είναι δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 3,65 δισ. ευρώ είναι μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ενώ τα 1,85 δισ. είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Το επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός είπε ότι διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων, μετά την αύξηση του συνολικού ποσού σε 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αναμένεται να είναι 0,25 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο, με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά η μείωση θα είναι 0,25 ευρω/λίτρο κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας

Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμΕΑ. Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Αυξάνεται κατά 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος με συνολικό επιπλέον κόστος 140 εκατ.

Επιδότηση Αγροτών

Αφορά 250.000 αγρότες ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους λιπασμάτων. Το κονδύλι ανέρχεται στα 60 εκατ.

Επιδότηση Κτηνοτρόφων

Αφορά 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, με συνολικό κόστος 89 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος ΦΠΑ

Επεκτείνεται έως το Ιούνιο του 2023, ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

 Φωτοβολταϊκά

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

Οικοδομή ΦΠΑ

Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024

Κατώτατος μισθός

Νέα ή 3η στην σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου του 2023. Εφαρμογή από τον Μάιο.

Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών

Το μέτρο της μονιμοποίησης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα περιλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Τέλος Επιτηδεύματος

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

Συμβάσεις

Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Επίδομα μητρότητας

Επέκταση επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες από το 2023.

Εισφορά

Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ένοπλες Δυνάμεις

‘Αμεση διευθέτηση, μέρους των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μισθολόγιο ΕΣΥ

Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.

Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων

Αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Συντάξεις

Αύξηση κύριων συντάξεων το 2013. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Φοιτητικό επίδομα

Αυξάνεται από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης στα 1.500 ευρώ.

Στέγη

Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News