Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση πάνω από 1% έφερε ο αμερικανικός πληθωρισμός

Αναμένεται επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση πάνω από 1% έφερε ο αμερικανικός πληθωρισμός

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό να επηρεάζουν και τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συντήρησαν πλέον τις εκτιμήσεις για την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,17% στις 7.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,59% στις 13.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 6.245 μονάδες.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός

Οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 8,1%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Αύγουστο του 2022, από 8,5% τον Ιούλιο, γεγονός που δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Federal Reserve, σχετικά με το το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων,  οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bridgepoint Group υποχώρησαν 8,2%, εξαλείφοντας κέρδη 9% που σημείωσε τη Δευτέρα, μετά από ανακοίνωση συνεργασίας με την εταιρεία μάρκετινγκ MiQ.

Επίσης, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Ocado σημείωσε βουτιά άνω του 1ο% μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερες πωλήσεις το 2022, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Στον αντίποδα, η Future κέρδισε 8%, αφού η βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος θα έφταναν στην κορυφή των προσδοκιών της αγοράς.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ανήλθε στο +0,4%. Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο από 7,5% τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, στο 3,6% στο β’ τρίμηνο του έτους, από το 3,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε στο -1% τους διεθνείς κλυδωνισμούς

Στη Λ. Αθηνών έφτασαν τα κύματα από τους κλυδωνισμούς των διεθνών αγορών, καθώς τα νέα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου λόγω της συνεχιζόμενης τελικά επιθετικής σύσφιξης της πολιτικής της Fed.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 840,81 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 58 εκατ. ευρώ.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο