Ισχυρές ήταν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό να επηρεάζουν και τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς συντήρησαν πλέον τις εκτιμήσεις για την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,5%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,17% στις 7.385 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,59% στις 13.188 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,39% στις 6.245 μονάδες.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός

Οι αναλυτές ανέμεναν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει στο 8,1%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Αύγουστο του 2022, από 8,5% τον Ιούλιο, γεγονός που δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Federal Reserve, σχετικά με το το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευαίσθητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανήλθε στο 6,3% τον Αύγουστο, από 5,9% τον Ιούλιο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων,  οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bridgepoint Group υποχώρησαν 8,2%, εξαλείφοντας κέρδη 9% που σημείωσε τη Δευτέρα, μετά από ανακοίνωση συνεργασίας με την εταιρεία μάρκετινγκ MiQ.

Επίσης, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Ocado σημείωσε βουτιά άνω του 1ο% μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερες πωλήσεις το 2022, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές εξαιτίας του πληθωρισμού.

Στον αντίποδα, η Future κέρδισε 8%, αφού η βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης προέβλεψε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος θα έφταναν στην κορυφή των προσδοκιών της αγοράς.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ανήλθε στο +0,4%. Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο από 7,5% τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, στο 3,6% στο β’ τρίμηνο του έτους, από το 3,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Xρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε στο -1% τους διεθνείς κλυδωνισμούς

Στη Λ. Αθηνών έφτασαν τα κύματα από τους κλυδωνισμούς των διεθνών αγορών, καθώς τα νέα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύξησαν τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου λόγω της συνεχιζόμενης τελικά επιθετικής σύσφιξης της πολιτικής της Fed.

Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 840,81 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 58 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης