Με πτώση που πλησιάσε το 1% έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα προχωρήσει σε ακόμα μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Η τιμή του αργού Brent για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 83 σεντς στα 93,17 δολάρια το βαρέλι . Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Οκτωβρίου έκλεισαν με πτώση 47 σεντς ή 0,5% στα 87,31 δολάρια.

Ο πληθωρισμός, η γερακίσια στάση της Fed και το δολάριο

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 0,1%.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

«Η Fed μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κλίμα “επιστροφής κινδύνου” στο αργό και περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της BOK Financial, Ντένις Κίσλερ

Το πετρέλαιο τιμολογείται γενικά σε δολάρια ΗΠΑ, οπότε ένα ισχυρότερο δολάριο το καθιστά ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Η ανακοίνωση περισσότερων lockdown στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, επιβάρυναν επίσης τις τιμές του αργού.

Τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) μειώθηκαν κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 434,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1984.Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αρχίσουν να γεμίζουν το SPR όταν οι τιμές του αργού πέσουν κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ανέφερε δημοσιογράφος του Bloomberg στο Twitter.

ΟΠΕΚ και Ιράν

Οι προοπτικές για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν παρέμειναν αμυδρές. Η Γερμανία εξέφρασε τη Δευτέρα τη λύπη της για το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν ανταποκρίθηκε θετικά στις ευρωπαϊκές προτάσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι απίθανο να πραγαμτοποιηθεί βραχυπρόθεσμα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών επέμεινε την Τρίτη στις προβλέψεις του για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 και το 2023, επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, παρά τους αντίθετους ανέμους, όπως η έξαρση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές