Το δρόμο για την έκτακτη φορολόγηση των πρόσθετων κερδών των δύο πετρελαϊκών ομίλων της Ελλάδας, των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, ανοίγει η σχεδόν βέβαιη (πλην απροόπτου) έγκριση της σχετικής πρότασης της Ευρ. Επιτροπής.

Το σχέδιο μέτρων της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και αύριο η πρόεδρος αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ευρ. Ένωσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και αυτή της επιβολής έκτακτης φορολόγησης (εισφορά αλληλεγγύης) στα πλεονασματικά κέρδη, που δεν θα παρουσιάζονταν σε κανονικές συνθήκες, της βιομηχανίας πετρελαίου, φυσικού αερίου, εξόρυξης άνθρακα και των διυλιστηρίων. Έγκυρες πληροφορίες του ΟΤ, θέλουν την Αθήνα να συμφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ακόμα κι αν αυτό το μέτρο δεν εγκριθεί η κυβέρνηση σχεδιάζει να το εφαρμόσει ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των Βρυξελλών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φέρεται στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή να στήριξε τη φορολόγηση των κερδών όπως και η Γερμανία με την Ισπανία.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε η κυβέρνηση θα επιβάλλει την εισφορά αλληλεγγύης στους δύο ομίλου ΕΛΠΕ και Motor Oil καθώς και στις υπόλοιπες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Μείωση της ζήτησης

Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνεται κι αυτή της έκδοσης Κανονισμού που θα ορίζει συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, πιθανότατα για το διάστημα Νοεμβρίου 2022- Μαρτίου 2023.

Η Ελλάδα στηρίζει επίσης αυτό το μέτρο αλλά με προϋποθέσεις. Τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής μείωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και κατά 10% με προαιρετικά μέτρα για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Η βαριά βιομηχανία για τις ώρες που θα κατεβάζει τους διακόπτες θα αμείβεται με δημοπρασίες μέσα από ειδική πλατφόρμα.

Μηχανισμός ανάκτησης εσόδων

Στα πρότυπα του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος, η Κομισιόν καταθέτει αντίστοιχη πρόταση.

Μόνο που οι Βρυξέλλες προσδιορίζουν την ανάκτηση των εσόδων από τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής (ΑΠΕ, πυρηνικά, λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά) πλην εκείνης των μονάδων φυσικού αερίου. Η Αθήνα λένε οι πληροφορίες, διεκδικεί εξαίρεση για τον περιορισμό τον περιορισμό της πηγής των πρόσθετων εσόδων για όσες χώρες εφαρμόζουν τέτοιο μηχανισμό. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο τρέχει τέτοιον μηχανισμό για όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής έχοντας πετύχει να αντλήσει έσοδα 1,5 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης