Χωρίς να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του επιχειρησιακού σχεδίου για τις έρευνες υδρογονανθράκων στις ελληνικές παραχωρήσεις, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αποδέχτηκε το αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων για παράταση στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος στα θαλάσσια blocks «10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και «Ιόνιο».

Η πρώτη φάση έληγε κανονικά τον Οκτώβριο, δηλαδή τον επόμενο μήνα. Τα ΕΛ.ΠΕ που έχουν μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τις δύο προαναφερόμενες παραχωρήσεις ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την παράταση της συγκεκριμένης φάσης, με την ΕΔΕΥΕΠ να συναινεί και να εγκρίνει ως νέα καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Γενναία επιδότηση στο φυσικό αέριο

Τα αποτελέσματα

Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να έχει στη διάθεση του τα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών, οι οποίες και διενεργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία που έφερε το ειδικό σκάφος και σκάναρε… το υπέδαφος των προαναφερόμενων παραχωρήσεων, θα ξεκινήσει να αποστέλλει στα ΕΛ.ΠΕ τα σεισμικά δεδομένα κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023. Οι ειδικοί του ελληνικού ομίλου θα προχωρήσουν στη συνέχεια την επεξεργασία και ανάλυση της εικόνας των γεωλογικών δομών προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς στόχους με ποσότητες υδρογονανθράκων.

Διαβάστε ακόμα: Η Αμερική εξάγει φυσικό αέριο, εισάγει υψηλές τιμές

Εικόνα για τα δύο blocks

Μέχρι τις 9 Ιουλίου θα υπάρχει εικόνα για το αν τα δύο blocks διαθέτουν αξιόλογες και αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Τότε τα ΕΛ.ΠΕ θα αποφασίσουν και το αν θα μπουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος ερευνών που είναι πια η λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Τα τελευταία θα συλλεχθούν με τη συνδρομή ειδικός σκάφους το οποίο θα επιχειρήσει πια σε συγκεκριμένες εκτάσεις των δύο blocks. Αν και αυτές οι έρευνες φέρουν θετικά αποτελέσματα τότε το 2024 είναι πιθανό να διενεργηθούν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια