Μια από τις τελευταίες εκκρεμότητες που κρατούσαν σε ομηρία το «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ» κλείνει εντός του Νοεμβρίου. Τότε αναμένεται να υπογραφεί από τη διοίκηση της εταιρείας η  τελευταία σύμβαση κτηματογράφησης για τις περιοχές Κέρκυρας – Θεσπρωτίας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του αναδόχου μελετητή, και να αρχίσει εντός του 2023 η συλλογή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Με την έναρξη του τελευταίου έργου, θα βρίσκεται πλέον υπό κτηματογράφηση ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

Για την ώρα αναμένεται να επιστραφεί έως τις αρχές Οκτωβρίου στο Κτηματολόγιο η σχετική σύμβαση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ώστε να ακολουθήσει ο  έλεγχος από την Ειδική  Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΠΑνΕΚ (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ),  η υποβολή των απαραίτητων εγγράφων και δικαιολογητικών από τον ανάδοχο, πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Διαβάστε επίσης: Δασικά αυθαίρετα: Κι άλλη αναβολή για τις δηλώσεις προσωρινής «τακτοποίησης»

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας αποτελεί την τελευταία από τις λεγόμενες «ορφανές» μελέτες του μεγάλου διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το 2016, οι οποίες είχαν «κολλήσει» λόγω   δικαστικών εμπλοκών. Τα εκτιμώμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για τις δύο περιοχές υπολογίζονται σε  458.540.  Την  μελέτη για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ είχαν διεκδικήσει τρία μελετητικά γραφεία, ωστόσο ένα από αυτά προχώρησε σε  ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ζητώντας τον αποκλεισμό ενός εκ των ανταγωνιστών του, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να τα κάνει δεκτά.  Ακολούθησε ένας δικαστικός …κυκεώνας και τελικά η υπόθεση ξεκαθάρισε στα μέσα του 2021.

Ωστόσο, η διοίκηση του «Ελληνικού Κτηματολογίου» έχει στραμμένη την προσοχή της στην Κρήτη όπου το …αντάρτικο κρατεί ακόμη, αλλά και στις Κυκλάδες. Γενικότερα, στις νέες μελέτες για το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά (στις εξωαστικές περιοχές), αλλά και τις Κυκλάδες τα ποσοστά  προσέλευσης των πολιτών  είναι εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που προβληματίζει του μελετητές.

Οι παρατάσεις σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο και στις Κυκλάδες, όπου έληξαν εντός του καλοκαιριού και οι τελευταίες παρατάσεις που είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στην μεν πρώτη περιοχή η συλλογή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι λίγο πάνω από το 15% και στα νησιά των Κυκλάδων στο 54%. Όσο για τα Χανιά και το  Ηράκλειο όπου οι παρατάσεις λήγουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα, τα ποσοστά των δηλώσεων είναι κάτω του 20%. Είναι αξιοσημείωτο ότι ποσοστό τουλάχιστον 55% στη συλλογή δηλώσεων αποτελεί τον  συμβατικό στόχο προκειμένου να προχωρήσει με ασφάλεια η κτηματογράφηση στην επόμενη φάση, δηλαδή της προανάρτησης.

Οι υπεύθυνοι της κτηματογράφησης  εκπέμπουν έντονα μηνύματα ανησυχίας και προειδοποιούν ότι μετά τη λήξη και των παρατάσεων όλες οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται εκπρόθεσμα. Και μπορεί τα πρόστιμα να μην έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, αλλά όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, δεν αποκλείεται να συμβεί εντός του 2023.

Τα σημαντικότερα προβλήματα

Τα σημαντικότερα προβλήματα _ πέραν της αναβλητικότητας των Ελλήνων, αλλά και του εθισμού τους στις συνεχείς παρατάσεις _  εντοπίζονται στην έλλειψη τίτλων ή στην ασάφεια ως προς τον τύπο των τοπογραφικών διαγραμμάτων που απαιτούνται, καθώς και στις δυσκολίες που είχαν ανακύψει λόγω πανδημίας. Επιπλέον δυσκολίες προσθέτει η καθυστέρηση στην απόδοση εγγράφων από τα υποθηκοφυλακεία, το Πρωτοδικείο, όπως και ο όγκος εργασίας των δικηγόρων οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με πληθώρα ένορκων βεβαιώσεων,  λόγω πολλών υποθέσεων χρησικτησίας, ή η ταυτόχρονη ενασχόληση μηχανικών, τοπογράφων, συμβολαιογράφων με άλλα θέματα όπως γονικές παροχές, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, δασικούς χάρτες κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα