Ο Τζέι Πάουελ υποστηρίζει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα νοικοκυριά και οι επενδυτές φαίνεται να δείχνουν εμπιστοσύνη στον επικεφαλής της Fed των ΗΠΑ, αλλά φαίνεται να μην έχουν καταλάβει ακόμη τι πρέπει να συμβεί για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως επειδή οι τιμές της βενζίνης ξεκίνησαν να μειώνονται. Οι τιμές καυσίμων, τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν κατά 27,1% σε σχέση με πέρσι – ποσοστό, όμως, που υποδεικνύει κάποια βελτίωση, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε την αύξηση κατά 44,9%, τον Ιούλιο. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, όμως, δεν είναι και τόσο θετικά. Οι τιμές τροφίμων αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 11,4%, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών. Τα ενοίκια αυξάνονται κατά 6,7%. Εν ολίγοις, η Fed απέχει σημαντικά από τον ετήσιο στόχο πληθωρισμού της, ο οποίος κυμαίνεται στο 2%.

Διαβάστε επίσης: Το δίλημμα του Τζερόμ Πάουελ: Τι θα συμβεί εάν οι παράγοντες αύξησης πληθωρισμού «ήρθαν για να μείνουν»;

Οι προσδοκίες, ωστόσο, δεν είναι υψηλές. Ο Πάουελ εκτιμά ότι οι απόψεις για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό σε ολόκληρη την οικονομία είναι «καλά εδραιωμένες»- ο Κρίστοφερ Γουόλερ, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των επιτοκίων, συμφωνεί μαζί του. Το ίδιο φαίνεται να κάνουν και τα νοικοκυριά. Όσοι, επίσης, ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών, όπως αυτή που διενεργεί μηνιαίως η Fed της Νέας Υόρκης, υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός θα καταφέρει να επανέλθει στο 2,8% σε τρία χρόνια από τώρα.

H αισιοδοξία αυτή αποτελεί προϊόν του θεατρινισμού της Fed. Ο Πάουελ έχει καταστήσει σαφή την εμμονή του με το να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο. Ακόμα και η συνάδελφός του Λίελ Μπρέιναρντ, η οποία δεν είναι τόσο «γεράκι», συμφωνεί ότι η Fed «θα συνεχίσει να το κάνει αυτό για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να μπορέσει να περιορίσει τον πληθωρισμό». Την Τρίτη, οι αγορές τιμολογούσαν αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, παρόλο που, μόλις πριν από έναν μήνα, οι επενδυτές προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επίσημο κόστος δανεισμού της κατά μόλις 50 και 25 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Το δύσκολο κομμάτι της μείωσης του πληθωρισμού είναι επίσης και το πιο οδυνηρό. Η αγορά εργασίας της Αμερικής παραμένει «καυτή». Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Αύγουστο, αλλά παραμένει χαμηλό, στο 3,7%. Οι τραπεζικές καταθέσεις είναι περίπου κατά ένα πέμπτο υψηλότερες από ό,τι έδειχναν οι εκτιμήσεις πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. To γεγονός αυτό παρέχει στα νοικοκυριά κάποιου είδους προστασία και τα ενθαρρύνει να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα.

Για να συγκλίνει ο πραγματικός πληθωρισμός με τις μελλοντικές προσδοκίες, ο Πάουελ δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει την ανάπτυξη, να κάνει τα νοικοκυριά να αισθάνονται φτωχότερα και -έμμεσα- να θέσει περισσότερους Αμερικανούς εκτός της αγοράς εργασίας. Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πόσο δυσάρεστο θα μπορούσε να είναι αυτό. Τα νοικοκυριά που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Fed της Νέας Υόρκης αναμένουν αύξηση της ανεργίας, αλλά εκτιμούν ότι οι δικές τους θέσεις εργασίας είναι πιο ασφαλείς από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια. Κάθε νέος μήνας ραγδαίας αύξησης των τιμών καθιστά τις προβλέψεις για το μέλλον ακόμη πιο οδυνηρές.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners