Σημαντική αύξηση σημείωσε το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη στο β΄τρίμηνο του 2022 καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 2,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ στο α΄ τρίμηνο ήταν στο 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Για το ίδιο διάστημα, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ ήταν 3,0% έναντι 2,2% στο β΄τρίμηνο του 2021 και 2,9% στο α’ τρίμηνο του 2022. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από το ξέσπασμα της COVID-19, το ποσοστά κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην ευρωζώνη και κατά 0,9 π.μ. στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πάνω 11,2 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας- Δύο κενές θέσεις εργασίας για έναν διαθέσιμο εργαζόμενο

Αναλύοντας την κατάσταση ανά κλάδο, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας ανήλθε σε 2,9% στη βιομηχανία και τις κατασκευές και σε 3,7% στις υπηρεσίες. Στην ΕΕ, το ποσοστό ήταν 2,8% στη βιομηχανία και τις κατασκευές και 3,5% στις υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση στο κόστος εργασίας

Πολύ χαμηλά η Ελλάδα

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία είναι διαθέσιμα συγκρίσιμα δεδομένα, τα υψηλότερα κενά στην πλήρωση θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στην Ολλανδία (5,1%), το Βέλγιο (5,0%), την Τσεχία (4,9%) και την Αυστρία (4,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία (0,9%) και τη Σλοβακία (1,0%).

Στην Ελλάδα, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 1,2% και είναι το τρίτο πιο χαμηλό ποσοστό σε όλη τη ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σε 24 κράτη-μέλη, ενώ παρέμεινε σταθερή σε Τσεχία, Κροατία και Πολωνία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Γερμανία (+1,6 π.μ.), Αυστρία (+1,4 π.μ.) και Ολλανδία (+1,3 π.μ.).

*Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας (JVR) μετρά το ποσοστό των συνολικών κενών θέσεων, εκφραζόμενο ως ποσοστό:
JVR = (αριθμός κενών θέσεων εργασίας) / (αριθμός κατειλημμένων θέσεων + αριθμός κενών θέσεων εργασίας).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή