Αντίθετοι άνεμοι εξακολουθούν να φυσούν στην αμερικανική οικονομία, η οποία κινείται εν μέσω ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας ανάπτυξης που συρρικνώνεται φλερτάροντας με την ύφεση. 

Το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε έντονα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η στενή αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύει την αύξηση των μισθών, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και να δώσει κάλυψη στην Federal Reserve για να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Δεν είναι «ύφεση» είναι «μετάβαση»

Άλλα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν τον Ιούνιο, αν και η άνοδος συνδέθηκε με υψηλότερο κόστος για τη βενζίνη καθώς και για μια σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, με τις μηνιαίες τιμές να αυξάνονται περισσότερο από το 2005. Ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός συνέβαλε στη συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αφήνοντάς την στο χείλος της ύφεσης.

«Η Fed θα συνεχίσει να παλεύει με την προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε ο Dante DeAntonio, οικονομολόγος στη Moody’s Analytics στο West Chester της Πενσυλβάνια.

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ διαβρώνεται από κάτω προς τα πάνω

Το κόστος εργασίας

Ο δείκτης κόστους απασχόλησης, ο ευρύτερος δείκτης μέτρησης του κόστους εργασίας, αυξήθηκε 1,3% το περασμένο τρίμηνο μετά την επιτάχυνση 1,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα σειρά το 2001, μετά από αύξηση 4,5% το πρώτο τρίμηνο.

Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται ευρέως από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οικονομολόγους ως ένα από τα καλύτερα μέτρα μέτρησης της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας και ως παράγοντα πρόβλεψης του βασικού πληθωρισμού. Παρακολουθείται στενά για ενδείξεις αν η αύξηση των μισθών έχει κορυφωθεί καθώς οικονομολόγοι και επενδυτές προσπαθούν να μετρήσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο πολιτικής της κατά άλλα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας. Τώρα έχει αυξήσει αυτό το επιτόκιο κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Ανάμεικτα μηνύματα

Υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα για τους μισθούς. Ενώ η ετήσια αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών στη μηνιαία έκθεση απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, η παρακολούθηση μισθών της Atlanta Fed επιταχύνθηκε.

Η Μπεζ Βίβλος της Fed αυτόν τον μήνα έδειξε ότι «οι περισσότερες περιφέρειες συνέχισαν να αναφέρουν αύξηση μισθών» και «το ένα τέταρτο των περιφερειών ανέφερε ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει αυξημένη για τους επόμενους έξι μήνες».

Υπήρχαν 11,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα τέλη Μαΐου, με σχεδόν δύο ανοιχτές θέσεις για κάθε άνεργο.

Το κόστος απασχόλησης ενισχύθηκε από τα ισχυρά μισθολογικά κέρδη. Μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 1,4% το δεύτερο τρίμηνο μετά από άνοδο 1,2% το πρώτο τρίμηνο. Ενισχύθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Ο ιδιωτικός τομέας ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης, με τους μισθούς να σημειώνουν αύξηση 1,6% το δεύτερο τρίμηνο, από 1,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή