Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Δημοσίου μέσω εισαγωγών εταιρειών στο ΧΑ, η προσέλκυση νέων εταιρειών από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η προσέλκυση μέσω διπλής εισαγωγής (dual listing) εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς, αλλά και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, αποτελούν τη βασική στρατηγική του νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Γιάννου Κοντόπουλου.

O νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται αρχικώς η πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο. Μία τέτοια εισαγωγή θα μπορούσε να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών, να προσελκύσει νέους επενδυτές και να ενισχύσει συνολικά το ειδικό βάρος του ΧΑ στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατώτερο των προσδοκιών το rebalancing

Από άλλες εισαγωγές μεγάλων ομίλων, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προχωρά σε συναντήσεις με τις διοικήσεις τους, ώστε να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την εισαγωγή τους στο ΧΑ, δεδομένου μάλιστα πως απουσιάζουν εταιρείες από σημαντικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία κ.ά.

Διπλή εισαγωγή

Μέσω της διπλής εισαγωγής (dual listing) αναμένεται να γίνει προσπάθεια ώστε να εισαχθούν στο ΧΑ και εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας που σήμερα είναι εισηγμένες κυρίως στη Wall Street, αλλά και να ελληνικά Unicorns, πέρα π.χ. από τον Nasdaq, να εισαχθούν και στο ΧΑ. Επίσης ενδεχομένως να δούμε και κάποιες επιστροφές εταιρειών που εισήχθησαν σε διεθνείς αγορές κατά την περίοδο της κρίσης. Παρατηρείται πάντως πλέον ένα υγιές pipeline νέων εισαγωγών και εκδόσεων ομολόγων, ενώ η στρατηγική του ΧΑ επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του κανονιστικού και ελεγκτικού πλαισίου, στην επέκταση επενδυτικών ευκαιριών σε ανερχόμενους τομείς (FinTech, ESG), στην ενδυνάμωση της ζήτησης, στη βελτίωση του λειτουργικού και φορολογικού πλαισίου και στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Στα κίνητρα για την κινητοποίηση των κεφαλαίων, σημειώνονται ο ειδικός αποταμιευτικός λογαριασμός για νέους, ο επενδυτικός κουμπαράς με δυνατότητα αυτοδιαχείρισης, η τήρηση δυναμικής των ΤΕΑ ως ανερχόμενη κατηγορία μακροχρόνιων ελλήνων επενδυτών Στα κίνητρα για εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ σημειώνονται η επέκταση των κινήτρων για επενδύσεις σε εταιρείες της Ε.ΝΑ, η εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ μέσω κεφαλαιαγοράς με χρήση του θεσμού των ΑΕΕΑΠ, αλλά και η μείωση του κόστους παραμονής στις αγορές του ΧΑ.

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος

Στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει πέσει το Χρηματιστήριο – αυτόν της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs.

Σε μία προσπάθεια προέλκυσης επενδυτών, στις 28-29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, η ΕΧΑΕ μαζί με τη Morgan Stanley διοργανώνουν roadshow ελληνικών εισηγμένων και μη (εν δυνάμει εισηγμένων) εταιρειών με διεθνείς επενδυτές. Νωρίτερα στις 2 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα επενδυτικό συνέδριο για την αγορά των παραγώγων στην Αθήνα, ενώ στις 2 Νοεμβρίου έχουμε την Investor Days της WOOD’s EME στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου και το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών