Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο είδε στο τέλος της συνεδρίασης να υπάρχουν σημαντικές, αλλά όχι το αναμενόμενο, ροές κεφαλαίων, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE Russell.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 836,17 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 114 εκατ. ευρώ, με τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των συναλλαγών. Στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης διόρθωσε κατά 0,68%.

Η αγορά

Η αγορά σήμερα κινήθηκε περισσότερο συντηρητικά, αναμένοντας σαφώς τις ροές στο πλαίσιο των αλλαγών των δεικτών του FTSE Russell, με τις συναλλαγές να είναι ικανοποιητικές αναφορικά με τις  θέσεις που έλαβαν οι επενδυτές, με βάση τη νέα σύνθεση των δεικτών του οίκου, ο οποίος μετέφερε στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap).

Ωστόσο, η έκρηξη συναλλαγών επισκιάστηκε και από την αναμονή των ετυμηγοριών των οίκων αξιολόγησης Moody’s και DBRS επί της ελληνικής οικονομίας, καθώς η πορεία του ελληνικού 10ετούς ομολόγου συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,24%, καθώς το δίχτυ προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπό αίρεση. Η γοργότερη όμως, όπως εσχάτως ανακοινώθηκε, ανάπτυξη του Ελληνικού ΑΕΠ, σε σχέση με αυτό της Ευρωζώνης, έχει ανοίξει ένα παράθυρο προσδοκιών για τις σημερινές ανακοινώσεις των οίκων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Trader24, δεν αλλάζει κάτι στη μακρινή εικόνα, θέλοντας σύσσωμη την επενδυτική κοινότητα να ανησυχεί για την επόμενη ημέρα, στη σκιά ενός πολύ προβληματικού πληθωριστικού περιβάλλοντος που μυρίζει αυξημένα επιτόκια και ύφεση, το λιγότερο. Η τάση στην αμυντικότερη έκδοση είναι η αναδιάρθρωση σε μίγμα χαρτοφυλακίου προς όφελος των ομολόγων, ειδικά 2-8 έτη λήξης, που φέρουν και την καλύτερη ισορροπία στην ευαισθησία επιτοκίων, είτε αυτή αφορά σε εταιρικά είτε σε κρατικά, με αξιοπρεπέστατη απόδοση για «ασφαλή» τοποθέτηση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι ισχυρές απώλειες σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Quest, Μυτιληναίο, Τιτάν, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΛΧΑ και Alpha Bank αποτυπώθηκαν στο αρνητικό πρόσημο της αγοράς.

Πτωτικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ,  Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Πειραιώς., ενώ ανοδικά  έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης, Εθνική και ΟΤΕ. Eurobank, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με τα άνω του 2% κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών