Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ  εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ και στους παραγωγικούς φορείς.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακτούμε τουλάχιστον το 51%, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό την κοινή ωφέλεια: Κοινωνικά τιμολόγια, όχι κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας, το σχέδιο προβλέπει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, «ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο». Επίσης: αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας. Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα. Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αξιοποίηση για όσο χρειαστεί του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη. Προστασία από τις αποκοπές ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.

Όσον αφορά στη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα