Την άποψη ότι η σημερινή Βουλή εκφράζει πιο αυθεντικά το «μωσαϊκό» κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και ρευμάτων σε σχέση με το παρελθόν, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε να υπάρχουν περισσότερα «χρώματα», με οικολογικές (πράσινο), φεμινιστικές (μωβ) και άλλες, κινηματικές δυνάμεις που να ασκούν πίεση στα κατεστημένα πολιτικά κόμματα.

Το «όλοι ίδιοι είναι» δεν παράγει αποτέλεσμα

Για την κριτική που ασκείται εξ αριστερών στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι το «όλοι ίδιοι είναι» δεν παράγει αποτέλεσμα, δεν γεννά προσδοκίες και δεν ενθαρρύνει τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο. Εκτίμησε ότι στους πολίτες κυριαρχούν αισθήματα φόβου, απελπισίας και έλλειψης προσδοκίας που οδηγούν στην πολιτική παραίτηση, ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει ευρύτερη τάση συντηρητικοποίησης.

Τόνισε ότι υπάρχει μια νέα γενιά με ευαισθησίες, στην οποίαν «μπορούμε να ποντάρουμε», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο το «μαύρο» να βρεθεί ξανά στη Βουλή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Τόνισε ότι ήταν ευτυχές γεγονός για τη χώρα ότι την περίοδο της κατάρρευσης του παλαιού δικομματισμού υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηύθυνε τη ριζοσπαστικοποίηση σε μια αριστερή δημοκρατική οδό, καθώς το ρεύμα αυτό θα μπορούσε να είχε καταλήξει στην άκρα δεξιά. Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι λάθος η άνεση με την οποίαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μαύρη παρένθεση» όταν αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε πάντως φόβους για την πορεία της δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση θεσμικών που αρνήθηκαν να μιλήσουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Εκτίμησε ότι όταν εκδοθούν τα πορίσματα των κομμάτων από την Εξεταστική «αργά ή γρήγορα θα γίνει πολύ έντονη, σκληρή συζήτηση στη Βουλή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News