Οι ώρες πια μετρούν αντίστροφα. Αύριο, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ και η χώρα θα βάλει το επίσημο τέλος σε 70 χρόνια βασιλείας.

Ο κόσμος συνεχίζει ακάθεκτος την προσπάθειά του να γίνει ενεργά κομμάτι της ιστορίας. Η ουρά που οδηγεί στο Γουέστμινστερ Χολ, όπου και βρίσκεται η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ εδώ και τέσσερις ημέρες, δεν έχει σταματήσει λεπτό. Χαρακτηριστικό, ότι το Σάββατο οι αρχές παρακάλεσαν τον κόσμο να σταματήσει να έρχεται, κλείνοντας μάλιστα την είσοδο της ουράς του λαϊκού προσκυνήματος. Όμως, οι Βρετανοί βρήκαν τη λύση να δημιουργήσουν μία νέα ουρά η οποία θα είναι εκείνη που θα ενσωματωθεί πρώτη στην ήδη υπάρχουσα.

Διαβάστε επίσης: Πρίγκιπας Άντριου για βασίλισσα Ελισάβετ: «Μαμά, Μητέρα, Μεγαλειότατη»

Η αναμονή του κόσμου, τη διάρκεια αυτών των ημερών, ξεπέρασε ακόμα και τις 22 ώρες, με τους πιο τυχερούς να περιμένουν περίπου 14. Επισημαίνεται, ότι οι αρχές αναμένεται τις επόμενες ώρες να κλείσουν ξανά την είσοδο της ουράς στο Southwark Park καθώς πρέπει να διασφαλίσουν ότι και οι τελευταίοι θα έχουν προλάβει να μπουν στο Γουέστμινστερ Χολ μέχρι αύριο στις 6:30 το πρωί τοπική ώρα, όπου και θα κλείσουν και επίσημα οι πόρτες του λαϊκού προσκυνήματος.

Οι ετοιμασίες για την προσέλευση κορυφαίων αξιωματούχων

Όμως η αστυνομία, εκτός από τον κόσμο, έχει να διαχειριστεί και την προσέλευση των αρχηγών κρατών. Η στιγμή της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάτι που προετοίμαζαν εδώ και χρόνια, τώρα όμως η επιχείρηση παίρνει σάρκα και οστά.

Η μητροπολιτική αστυνομία σήμερα δήλωσε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και δυσκολότερη επιχείρηση στην ιστορία της» ακόμα και από αυτή του 2012 στους Ολυμπιακού αγώνες ενώ ενημέρωσε ότι πάνω από 10.000 αξιωματικοί θα βρίσκονται στο καθήκον αύριο Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι έχουν επιστρατευτεί όχι μόνο από την Μητροπολιτική Αστυνομία, αλλά και από τη βρετανική μυστική υπηρεσία ( MI5 ) και βέβαια την αντιτρομοκρατική.

Ο λόγος; Ότι αύριο στη κηδεία και προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ θα βρεθούν στη χώρα πάνω από 500 αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών ενώ εντός του Αββαείου του Γουέστμινστερ, όπου θα τελεστεί η κηδεία, υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται 2000 επίσημοι προσκεκλημένοι.

Αντιπαράθεση για τους προσκεκλημένους της κηδείας

Μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να καταφθάνουν όλοι όσοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση. Χθες, αργά το βράδυ, έφτασε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ενώ από τη Παρασκευή έχουν φτάσει στη χώρα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό και της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζ.

Βέβαια, σε αυτό το κλίμα, ήδη υπάρχει έντονη αντιπαράθεση για κάποιους που έχουν λάβει πρόκληση για τη κηδεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θεωρούν απαράδεκτη την πρόσκληση. Υπενθυμίζεται, ότι μυστική έκθεση της CIA «έδειχνε» ότι ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας είχε δώσει εντολή για την δολοφονία του εξίσου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Παρόλα αυτά, πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι σίγουρη η παρουσία του την ώρα της κηδείας αύριο. Επισημαίνεται, ότι ηγέτες όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, εκπρόσωποι από την Λευκορωσία, το Αφγανιστάν, τη Μυανμάρ, τη Συρία και τη Βενεζουέλα δεν έχουν λάβει πρόσκληση λόγω κακών διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα.

Σήμερα, στις 20:00 τοπική ώρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στη μνήμη της Βασίλισσας Ελισάβετ ενώ το βράδυ ο νέος Βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ αναμένεται να τελέσει δεξίωση στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ για τους επίσημους προσκεκλημένους.

Deutsche Welle

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους