«Το “πάγωμα” ή η επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση».

Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, Αμίν Νάσερ, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας δεν βοηθά καθώς η κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες.

«Η φορολόγηση των εταιρειών, όταν θέλετε να αυξήσουν την παραγωγή, σαφώς και δεν βοηθάει», υποστήριξε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα υπερκέρδη των εταιρειών θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για να αμβλυνθεί η πίεση στους καταναλωτές.

Υποεπένδυση

Κατά τον πρόεδρο της Aramco, η συνεχιζόμενη υποεπένδυση στους υδρογονάνθρακες σε μια εποχή που οι εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες αποτελεί τη βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, ακόμη και αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα, όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελείωνε».

Η Aramco έχει επενδύσει για να αυξήσει την πετρελαϊκή δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το 2027, όμως ο Νάσερ προειδοποίησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά, πολύ βραχυπρόθεσμες».

«Ανησυχώ σοβαρά»

Η υποεπένδυση έρχεται σε μια εποχή που η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι μικρή και η ζήτηση είναι «αρκετά υγιής», κατά τον ίδιο, παρά τους ισχυρούς οικονομικούς αντίθετους ανέμους.

Η πραγματική παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι περίπου στο ενάμισι τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης και τα αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά, αλλά ένας «παράγοντας φόβου» εξακολουθεί να εμποδίζει κρίσιμες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να προκαλεί τη «συρρίκνωση των μακροπρόθεσμων έργων, είπε.

«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να περιμένουμε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει περαιτέρω, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου εκεί έξω. Γι’ αυτό ανησυχώ σοβαρά», πρόσθεσε.

«Ένα πιο βιώσιμο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης»

Ο Νάσερ δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση δεν σημαίνει ότι οι κλιματικοί στόχοι πρέπει να αλλάξουν, αλλά ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα πιο βιώσιμο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης.

Η Aramco εργάζεται για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την καύση αερίου και μεθανίου, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των τεχνολογιών δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

«Η καλύτερη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι φορείς χάραξης πολιτικής και κάθε ενδιαφερόμενος είναι να ενώσουν τον κόσμο γύρω από ένα πολύ πιο αξιόπιστο νέο σχέδιο μετάβασης», κατέληξε ο πρόεδρος της Σαουδαραβικής Aramco.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια