Σε επιτάχυνση του σχεδίου τους για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής προχωρούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στόχος του αραβικού κρατιδίου είναι να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του σε ένα διάστημα αυξημένων τιμών, έτσι ώστε η ρευστότητα του να βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη μετάβαση του προς την πράσινη ενέργεια.

Συγκεκριμένα η κρατική Abu Dhabi National Oil Co. σκοπεύει να ανεβάσει την παραγωγή της στα 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2025, επιταχύνοντας έτσι τα σχέδια της για αύξηση της παραγωγής μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης: 86η ΔΕΘ – ΗΑΕ: Ερχονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Για το σκοπό αυτό η Adnoc φαίνεται πως έχει ήδη προσεγγίσει τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και στα κοιτάσματα της, ζητώντας τους να αυξήσουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή κατά τουλάχιστον 10%.

Ο στόχος 

Ο νέος στόχος δεν θα είναι εύκολα εφικτός, ενώ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο. Όμως, είναι εύλογο πως το κρατίδιο θέλει να επωφεληθεί της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που φαίνεται πως θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Αν τα ΗΑΕ πετύχουν το στόχο τους και «πιάσουν» τα επιθυμητά αυξημένα επίπεδα παραγωγής μέχρι το 2025, ένας δεύτερος στόχος θα είναι να δοκιμάσουν να ανεβάσουν την παραγωγή ακόμη πιο ψηλά, στα 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Θυμίζουμε πως το αραβικό κρατίδιο είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Η δυνατότητα παραγωγής του κινείται σήμερα λίγο πάνω από τα 4 εκατ. βαρέλια, αν και στα πλαίσια των περικοπών που έχει αποφασίσει το καρτέλ, τον περασμένο μήνα η ημερήσια παραγωγή του διαμορφώθηκε στα 3,4 εκατ. βαρέλια.

Πάντως, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής τους, ποντάροντας στη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη. Αντιστοίχως το Ριάντ έχει βάλει πλώρη για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής από τα 12 στα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης