Τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευνοϊκά για τις ρωσικές δυνάμεις στα μέτωπα του πολέμου. Κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Μόσχα – όπως και για τη λήψη σοβαρότατων αποφάσεων.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Ουκρανίας στο Χάρκοβο τους έχει επιτρέψει να ανακαταλάβουν σημαντικές πόλεις και περίπου 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δείχνουν, μάλιστα, ότι έχουν φτάσει να απειλούν και τις αποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς, στις οποίες θεωρητικά η ρωσική κυριαρχία ήταν αδιαμφισβήτητη (τουλάχιστον στο Λουγκάνσκ).
- Διαβάστε επίσης: Η Μόσχα αναζητεί εναγωνίως μισθοφόρους
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στην οποία ήλπιζαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι συνεργάτες του στις 24 Φεβρουαρίου…
Οι πιέσεις στον Πούτιν
Έτσι, εδώ και καιρό, έχουν ενταθεί οι φωνές που καλούν τον Πούτιν να κάνει την κίνηση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει ξανά το πάνω χέρι στη Ρωσία: Να κηρύξει και επισήμως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αντί της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει μια άμεση συνέπεια: Θα του επιτρέψει, εφόσον το επιλέξει, να προχωρήσει σε (γενική ή μερική) επιστράτευση, ενισχύοντας αποφασιστικά τα αποδυναμωμένα στρατεύματά του στο μέτωπο.
- Διαβάστε επίσης: Economist: Έτσι θα κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία
Πλέον, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις πως ο κύβος ερρίφθη και ο Πούτιν πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Κλειδί» στις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα δημοψηφίσματα που φέρονται έτοιμοι να οργανώσουν οι κυβερνήτες και πρόεδροι των περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία και τους φιλορώσους αυτονομιστές – στο Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζιε.
Προχωρά η αλλαγή συνόρων
Οι δηλώσεις που έκαναν, προμηνύοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.
«Σας ζητώ, το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση θετικής ετυμηγορίας στο δημοψήφισμα – κάτι για το οποίο δεν έχουμε αμφιβολία – να δεχθείτε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ ως τμήμα της Ρωσίας», τονίζει σε μήνυμά του προς τον Πούτιν ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. «Είμαι βέβαιος ότι η ρωσική ηγεσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», είπε από την πλευρά του και ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάνοντας λόγο για «θρίαμβο της ιστορικής δικαιοσύνης».
Όσο για τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται στις δικές του δηλώσεις, που αφορούσαν στην επόμενη μέρα: «Η είσοδος σε ρωσικό έδαφος αποτελεί έγκλημα, το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων αυτοάμυνας που διαθέτουμε».
Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας
Εφόσον τα δημοψηφίσματα διεξαχθούν και οι παραπάνω περιοχές ενταχθούν στη Ρωσία, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί μετά. Όσον αφορά στη Μόσχα, το πιθανότερο είναι πως θα ζητήσει επισήμως διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, έτσι ώστε να κατοχυρώσει τα «κεκτημένα» της.
Το Κίεβο, όμως θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Θα επιδιώξει να ανακαταλάβει και αυτές τις περιοχές, προκαλώντας την κήρυξη πολέμου από τον Πούτιν και την κινητοποίηση όλης της ρωσικής «μηχανής» και την εμπλοκή στις μάχες εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη στρατιωτών; Ή θα βάλει «πάγο», υποσχόμενο να δώσει την απάντηση στο μέλλον, όταν το κρίνει εφικτό;
Η τελική απόφαση, προφανώς, θα κριθεί και από τις επιλογές που θα κάνει η Δύση, χωρίς την οποία η Ουκρανία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντέξει.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;