Σε νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που καλπάζει. Πλέον το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πρινω από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μάλιστα η FED έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια στο 4,6%.

Οι αγορές περίμεναν την αύξηση αυτή καθώς τα στοιχεία για υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είχαν διαλύσει ελπίδες ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές είχαν κορυφωθεί.

Μετά από διήμερη προγραμματισμένη διαβούλευση, η αρμόδια επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της FED, γνωστή ως Federal Open Market Committee (FOMC) προχωρά τώρα ολοταχώς στην πιο επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Με τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ –κι όχι μόνο- θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα και φυγή από τα χρηματιστήρια. Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, όπως ορίζονται αυτές που μπορούν να αναμένουν οι επενδυτές ότι θα έχουν διακρατώντας μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ παρά τον πληθωρισμό, έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, διαβρώνοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετοχών στη Wall Street.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση των λεγόμενων 10ετών τίτλων του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (γνωστά και ως Tips) έφτασε στο 1,2% στις αρχές της εβδομάδας από περίπου μείον 1% στην αρχή του έτους. Τώρα είναι περίπου 1,14%. Τα 10ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ αναφοράς (τα λεγόμενα Treasuries) προσφέρουν τώρα επιτόκιο 3,55%. Οι πολύ υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρει τώρα το δημόσιο χρέος ως ασφαλές καταφύγιο έχουν πλήξει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι επενδυτές μπορούν να βρουν δελεαστικές αποδόσεις με πολύ μικρότερο κίνδυνο. 

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs εκτιμούν πλέον ότι «μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», οι επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα ή διατηρούν μετρητά θα έχουν σύντομα αποδόσεις που ήταν «αδύνατο» να επιτευχθούν τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς.

«Καίει» ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε για τον Αύγουστο κοντά σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, καθώς υποχώρησε λιγότερο από όσο προσδοκούσαν οι αγορές. Η εξέλιξη αυτή ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έκανε τη FED να προχωρήσει σε μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 8,5% τον Ιούλιο και από 9,1% τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή