Υποχώρησαν τόσο οι πωλήσεις όσο και οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία 14 χρόνια.

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Εθνική Ένωση Μεσιτών. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις του Αυγούστου μειώθηκαν κατά 19,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτος.

Διαβάστε επίσης: Λευκός Οίκος: «Λαμβάνει σοβαρά» την απειλή Πούτιν περί προσφυγής στα πυρηνικά όπλα

Φρένο στην αγορά κατοικίας

Η αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες – με διαδοχικές μειώσεις στους επτά μήνες που προηγήθηκαν μέχρι τον Αύγουστο- καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να ελέγξει την κατάσταση στην οικονομία και να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Αυτό οδήγησε σε υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και αυξημένο κόστος δανεισμού για τους αγοραστές κατοικιών κατά εκατοντάδες δολάρια το μήνα, ωθώντας πολλούς έξω από την αγορά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Fed πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα αυτόν τον μήνα

Το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών ήταν 6,02% την εβδομάδα που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου, από 2,86% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία στεγαστικής χρηματοδότησης Freddie Mac.

Ωστόσο ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση εξακολουθεί να είναι κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Ενώ οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό που είχε καταγραφεί την περασμένη άνοιξη σε ορισμένες αγορές, εντούτοις παραμένουν πάνω από τις αντίστοιχες προ ενός έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα