Έκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου» στην Ουκρανία έκανε η Κίνα, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.

Να γίνουν σεβαστές η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών

«Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές, οι στόχοι και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να τηρηθούν, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους και να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των κρίσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Επιδιώκει να απεξαρτηθεί οικονομικά από την Κίνα

«Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να θέσουν σε ισχύ την κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. «Η Κίνα (…) είναι έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Σταθερά ίδια η θέση του Πεκίνου

Η ανακοίνωση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις προηγούμενες που είχε κάνει το Πεκίνο, με τις οποίες ζητούσε και πάλι διάλογο για την κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, όμως αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας. Τον Μάρτιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ, ο Ζανγκ Τζουν, διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «επαναλαμβάνει πάντα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «τις θεμιτές ανησυχίες» όλων των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια περιφερειακή σύνοδο στο Ουζμπεκιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα