Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του, το οποίο έγινε τελικά σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν απευθύνθηκε στους Ρώσους πολίτες μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο, στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Οι πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς».

«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη βούλησή τους», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.

«Για να επιβάλουν τη θέλησή τους με βάναυσο τρόπο σε άλλους ανθρώπους. Ο στόχος της Δύσης εξακολουθεί να είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή, το λένε ανοιχτά», τόνισε ο Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι η Δύση έκανε τον ουκρανικό λαό «βορά για τα κανόνια» ήδη από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας.

Δείτε το βίντεο

Αμετάβλητος ο στόχος

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι ο «κύριος στόχος» της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι «υποστηρίζει» τους πολίτες που στοχεύουν στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη διάταγμα για μερική επιστράτευση. «Τονίζω ότι πρόκειται για μερική κινητοποίηση. Θα επιστρατευτούν μόνο όσοι βρίσκονται σε εφεδρεία», ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα, διευκρίνισε. «Θα τονίσω ότι οι Ρώσοι πολίτες που καλούνται στο πλαίσιο της επιστράτευσης θα έχουν όλα τα προνόμια όσων υπηρετούν με σύμβαση», τόνισε.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων