Απαντήσεις για όλα. Με στοιχεία. Αυτή θα είναι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή στον ΟΗΕ, σε μία ομιλία η οποία όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές θα είναι θεσμική, αλλά στον τόνο που απαιτεί το κλίμα που δημιούργησε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.
Η Αθήνα άλλωστε εξαρχής σχεδίαζε μία ομιλία η οποία θα εστίαζε στον αναθεωρητισμό, την προκλητικότητα και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, με αποδείξεις. Και ιδιαίτερες αναφορές στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο η επιλογή του τούρκου προέδρου να επιχειρήσει να βάλει την Ελλάδα στο κάδρο των αυταρχικών κρατών, αναθεώρησε τα σχέδια σαφώς προς το επιθετικότερο.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα
Αρμόδιες πηγές τονίζουν δε ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα απαντήσει σε όσα ο Ερντογάν αναφέρθηκε ποντάροντας στο συναίσθημα αλλά και σε όσα επέλεξε να περιγράψει με γενικότητες, προκειμένου να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Προσφυγικό
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαντήσεις δεν αποκλείεται να δοθούν και με αριθμούς και στοιχεία. Η Αθήνα δεν θα απορρίψει απλά τις δηλώσεις Ερντογάν ως fake news, αλλά σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει τα λεγόμενα της με αριθμούς. Αριθμούς που θα μπορούσαν να αναφέρονται στις διασώσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, σε συλλήψεις που δεν έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά, αλλά και στην εργαλειποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από την Άγκυρα.
Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Πού το πάει;
Οι νέες απειλές που διατυπώνονται – εμμέσως – από τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ένα νέο «καραβάνι προσφύγων» που φέρεται να συγκεντρώνεται στην Αδριανούπολη με στόχο να κατευθυνθεί στην Ευρώπη, μέσω των ελληνικών συνόρων, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα στοιχείο για τον πρωθυπουργό.
Το προηγούμενο του Έβρου και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού το Μάρτιο του 2020, άλλωστε θα είναι σίγουρα στην ατζέντα, προκειμένου η Αθήνα να απαντήσει στις αιτιάσεις του τούρκου προέδρου.
Ο εκβιασμός
Το γεγονός δε ότι η Τουρκία με την πολιτική της στο προσφυγικό επιδιώκει κυρίως να εκβιάσει την Ευρώπη και μάλιστα σε μία περίοδο που η Δύση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενότητα των συμμαχιών, καταγράφεται επίσης στα δυνητικά επιχειρήματα της Αθήνας. Και κυρίως γιατί σε ορισμένα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα είναι ήδη κατηγορούμενη για το προσφυγικό και η αθωότητα της μόνο δεδομένη δεν χαρακτηρίζεται.
«Κράτος – δολοφόνος»
Η προσπάθεια παγκόσμιας δυσφήμισης της Ελλάδας με φωτογραφίες νεκρών παιδιών που εξαπέλυσε ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, ήταν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές πολύ πιο πάνω από αυτό που περίμενε η Αθήνα.
Καθώς η επίθεση θεωρούνταν δεδομένη αλλά όχι με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το προσφυγικό μέχρι τη μειονότητα, στα πρότυπα των επιθέσεων που είχε εξαπολύσει στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος για άλλους ηγέτες όπως ο Σίσι, ο Νετανιάχου, ο Άσαντ ακόμα και ο Μακρόν.
Πολύ πριν ξεκινήσει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και όταν προσωποποιούσε την αντιπαράθεση, όπως σήμερα κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας να τους παρουσιάσει ως «δικτάτορες». Και να δικαιολογήσει ως εκ τούτου την όποια επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, ως «άμυνα» απέναντι σε κράτη – δυνάστες.
Και στην Αθήνα θεωρούν πλέον ότι η όποια προσπάθεια της Τουρκίας για την πρόκληση «ατυχήματος» σε αυτή την περίοδο που διανύουμε θα είναι στο πεδίο του προσφυγικού.
Η αναφορά στις διεθνείς συνθήκες
Η κλιμάκωση της έντασης στο ουκρανικό, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να επικαλεστεί την ανάγκη καταδίκης του αναθεωρητισμού.
Ιδιαίτερα όταν αυτός προέρχεται από ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, προς ένα άλλο. Σε μία περίοδο που όπως προαναφέραμε, η ενότητα χαρακτηρίζεται προαπαιτούμενο.
Ο πρωθυπουργός θα θίξει συγκεκριμένα τις απειλές Ερντογάν απέναντι στην Αθήνα, επικαλούμενος τις δηλώσεις του με ημερομηνίες και ντοκουμέντα. Αναμένεται να κάνει σαφή αναφορά και στο ζήτημα της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας και απειλής των συνόρων της Ελλάδας, σημειώνοντας τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, με αιχμή το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και τις δηλώσεις περί «ελληνικής κατοχής» σε αυτά.
Οι απειλές Ερντογάν
Η φράση του Ερντογάν «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», χαρακτηρίζεται ενδεικτική της εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας που διαμορφώνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κλίμα, προετοιμάζοντας το έδαφος για έκρηξη ακόμα και θερμού επεισοδίου υπό τη μορφή «ατυχήματος».
Η καταγραφή των υπερπτήσεων και παραβιάσεων, καθώς και οι προκλήσεις στη θάλασσα αναμένεται να παρουσιαστούν ως στοιχεία.
Και η ρητορική Ερντογάν σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και οι δηλώσεις που αφήνουν αιχμές για πιθανή απόβαση επί ελληνικού εδάφους δίνουν έδαφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραλληλίσει την πολιτική της Άγκυρας με την πολιτική του Πούτιν, σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία.
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθεί και το παράδειγμα της Κύπρου, που επιβεβαιώνει το ρόλο της Τουρκίας ως δύναμη κατοχής.
Για την Αθήνα είναι σημαντικό να καταστήσει σαφές ότι οι πολιτικές της ακολουθούν πιστά τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, δεν αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες και ακολουθούν κατά γράμμα τα όσα ορίζει ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Αντίθετα με την πολιτική της Τουρκίας που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.
Ο διάλογος
Στις απαντήσεις που θα δοθούν αναμένεται να είναι και στο ερώτημα ποιος κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας. Με το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι πλέον ιστορικό.
Με την Ελλάδα να σημειώνει ότι πάντα καλεί σε διάλογο, σημειώνοντας ότι οι γραμμές πρέπει να μένουν ανοιχτές ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Να δίνουν δυνατότητα εκτόνωσης και συνεννόησης προκειμένου να αποφεύγονται τα χειρότερα.
Η απάντηση στο λαϊκισμό
Ακόμα και αν δοθούν όλες οι απαντήσεις με στοιχεία ωστόσο από την ελληνική πλευρά, έμπειροι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι πρέπει και είναι πλέον επιτακτικό να απαντηθεί και ο πόλεμος προπαγάνδας που κάνει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας.
Όπως οι φωτογραφίες των νεκρών παιδιών που σήκωσε ο Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κινήσεις που προκαλούν το συναίσθημα και πολύ δύσκολα μπορεί να ισορροπήσουν.
Διεθνοποίηση
Η ελληνική διπλωματία από την πλευρά της προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο διεθνών επαφών με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων.
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την Τρίτη το βράδυ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όσο και ο Νίκος Δένδιας που έφτασε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, αξιοποιούν τις συναντήσεις τους σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να δώσουν στις επαφές τους τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για τα fake news και την προπαγάνδα της Τουρκίας όσο και για την επικινδυνότητα του σκηνικού που στήνεται.
Με τον Δένδια να έχει ήδη προειδοποιήσει στις επιστολές του με τις οποίες απαντούσε σε αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα χειρότερα σημειώνοντας ότι απαιτείται η άμεση καταδίκη των τουρκικών απειλών από όλη τη διεθνή κοινότητα. Υπογράμμιζε δε ότι «με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει».
Ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε ασκήσει σαφή κριτική στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που παίζει η Συμμαχία…
Πηγή: in.gr
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους