Κατά 0,75% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας (SNB), οδηγώντας το κόστος δανεισμού πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, μπαίνοντας στον χορό της νομισματικής σύσφιγξης μαζί με τις σχεδόν 90 άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η αύξηση ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτεί την πιο επιθετική ενέργεια σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εδώ και δύο δεκαετίες, εκπλήσσοντας, ωστόσο, μια μερίδα της αγοράς που περίμενε πιο γενναία αύξηση της τάξης της μιας μονάδας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας Ελβετίας ήταν να ρίξουν την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε έως και 1,8% έναντι του ευρώ στα 96,79 εκατοστά.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα η κεντρική τράπεζα

Θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Στις δηλώσεις του σε σχέση με την απόφαση της τράπεζας, ο πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν άφησε ανοιχτό παράθυρο να ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περαιτέρω αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο της SNB θα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος εάν χρειαστεί.

Τέλος τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες του Bloomberg, η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας ισοδυναμεί με τερματισμό του δεκαετούς πειράματος της Ευρώπης με το αρνητικό κόστος δανεισμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μόνη κεντρική τράπεζα που εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια κάτω από το μηδέν είναι της Ιαπωνίας, στο -0,1%, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα.

Στις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η SNB, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2022 σε περίπου 2% από 2,5% που προβλεπόταν τον Ιούνιο. Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2023 και στο 1,7% το 2024.

Αύξησε και η Νορβηγία

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα, στο 2,25%, προχώρησε σήμερα και η Κεντρική τράπεζα Νορβηγίας στέλνοντας μήνυμα ότι η πολιτική σύσφιγξης που ακολουθεί μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. Κι αυτό διότι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νορβηγική οικονομία ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προέβλεψε πιθανές περαιτέρω αυξήσεις που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο στο 3% τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα διατηρηθεί κοντά σε αυτό το επίπεδο, με προβλεπόμενη κορύφωση το 3,11%, στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή