Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι εξακολουθεί να «κολυμπάει» αντίθετα στο παγκόσμιο ρεύμα των τραπεζών που ακολουθούν σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Η απόφαση προκάλεσε περαιτέρω μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος από τα χαμηλά 24 ετών που καταγράφηκαν κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους, στην απόσταση που χωρίζει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά, τα σχέδια επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Συγκεκριμένα, το γιεν υποχώρησε για λίγο σε νέο χαμηλό, πάνω από τα 145 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση της BOJ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Πτωτικά οι τιμές και πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο λόγω του ακριβότερου δανεισμού

Aμετάβλητος ο στόχος για μεσοπρόθεσμα επιτόκια

Στη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που ολοκληρώθηκε σήμερα, η BOJ άφησε αμετάβλητο τον στόχο για μεσοπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1%, αλλά και στο 0% για το δεκαετές κυβερνητικό ομόλογο, σε εφαρμογή της ειδικής πολιτικής (YCC) που εφαρμόζει η ίδια τράπεζα.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έφτασε το 3% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον στόχο της τράπεζας του 2% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Παραμένει ωστόσο πολύ πιο χαμηλά από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 8%.

Το «μονοπάτι» της Fed

Χθες, ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προχώρησε σε νέα σημαντική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες βάσης, ενώ έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή