Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε για άλλη μια φορά τις αγορές με την απόφασή της την Πέμπτη να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε το 80%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας επέλεξαν μια περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας από 13% σε 12%. Τον Αύγουστο, ο τουρκικός πληθωρισμός καταγράφηκε στο 80,2%, επιταχυνόμενος για 15ο συνεχόμενο μήνα και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Η ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν

Η κατεύθυνση της πολιτικής έχει εκπλήξει εδώ και καιρό επενδυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι λένε ότι η άρνηση να γίνει αυστηρότερη πολιτική είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό επιμένει ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Η πολύμηνη εκστρατεία για συνεχή μείωση των επιτοκίων καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώνεται και τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξαντλούνται, αντίθετα, οδήγησε το νόμισμα της Τουρκίας, τη λίρα, σε πολυετή ύφεση. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 27% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο μέχρι σήμερα και 80% τα τελευταία πέντε χρόνια. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας για τα επιτόκια, το νόμισμα υποχώρησε κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας και πλέον διαπραγματεύεται στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,376 ανά δολάριο.

Διαβάστε επίσης – Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία – Γιατί ο «Σουλτάνος» επιμένει στα… Erdoganomics;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή