Εξαιρετικά δύσκολο έργο θα έχει μπροστά του ο νικητής των ιταλικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, καθώς τα οικονομικά δεδομένα επιβαρύνονται συνεχώς. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να ανακοινώσει επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων, απλά περιμένει να το κάνει μετά την κάλπη της Κυριακής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2023 θα μειωθούν δραστικά λίγο πάνω από το 0,5%, υπό τη βαριά σκιά της ενεργειακής κρίσης. Γεγονός που θα περιπλέξει τα σχέδια που θα πρέπει να εφαρμόσει ο διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης: Το δυνατό χαρτί της Μελόνι: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει η Ιταλία

Επιδείνωση οικονομικού τοπίου 

Για φέτος οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν στο 3,3% με 3,5%. Όμως, για το 2023, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,6%-0,7%, ήτοι πολύ κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη στο 2,4%.

Για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους ζωής η σημερινή κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 66 δισ. ευρώ από τον περασμένο Ιανουάριο. Ο διάδοχος του, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, όμως η επιβάρυνση των αναπτυξιακών δεδομένων θα επηρεάσει την διαμόρφωση των σχεδίων.

Η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης εκτιμάται πως θα «σπρώξουν» το δημοσιονομικό έλλειμμα για την επόμενη χρονιά πάνω από το στόχο του 3,9% που είχε τεθεί.

Τα νέα στοιχεία θα συμπεριληφθούν σε ειδικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου κι ενώ η χώρα θα έχει εισέλθει στη διαδικασία για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης 

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως η νέα κυβέρνηση είναι βέβαιο πως θα θελήσει να διαμορφώσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα και στόχους, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2023 στις Βρυξέλλες. Κανονικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να σταλεί για έγκριση στη Κομισιόν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, όμως θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει καθυστέρηση εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, η ηγέτης της ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι, που ηγείται του δεξιού συνασπισμού που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει ανακοινώσει σχέδια για σημαντικές μειώσεις φόρων ήδη από το 2023 με στόχο την τόνωση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας. Ωστόσο έχει υποστηρίξει επίσης πως θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Σημείο τριβής στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να αποτελέσει και το ακανθώδες ζήτημα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης. Το προσωρινό καθεστώς που ισχύει τώρα, προσφέροντας ένα «παράθυρο» συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, λήγει φέτος, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση του ορίου στα 67 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή