Πολιτική θύελλα προκάλεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τις δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δηλώσεις που, αν μη τι άλλο, ήρθαν να θυμίσουν πόσο καλός φίλος ήταν (ή μήπως παραμένει;) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Πούτιν βρέθηκε σε μια δύσκολη, δραματική κατάσταση. Η αντιπροσωπεία των δυο φιλορωσικών δημοκρατιών του Ντονμπάς, πήγε στην Μόσχα (.,..) και στην συνέχεια πήγαν όλοι μαζί στον Πούτιν και του είπαν: Σε παρακαλούμε να μας υπερασπίσεις, διότι, αλλιώς, δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσουμε», είπε ο Καβαλιέρε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο Πούτιν έπρεπε να… ρίξει τον Ζελένσκι!

Τα… καλύτερα, όμως, τα άφησε για τη συνέχεια: «Ο Πούτιν ωθήθηκε από τον ρωσικό λαό, από το κόμμα και τους υπουργούς του, να εφεύρει αυτή την ειδική επιχείρηση. Οι ρωσικές δυνάμεις, μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να μπουν στο Κίεβο, να αντικαταστήσουν με μια κυβέρνηση καλών ανθρώπων τον Ζελένσκι  και μετά από άλλη μια εβδομάδα να γυρίσουν σπίτι τους».

Παρά δε το γεγονός ότι οι σύμμαχοί του, Μελόνι και Σαλβίνι, προτίμησαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη: «Πρόκειται για δήλωση-σκάνδαλο», διεμήνυσε ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος έχει προ πολλού εγείρει την απειλή του «ρωσικού δακτύλου» στις εκλογές της Κυριακής και τώρα μπορεί να υποστηρίξει με ένα ακόμη επιχείρημα πως έχει δίκιο.

Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική παρέμβαση που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, μόλις δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η άλλη, μάλιστα, ήρθε από τις Βρυξέλλες, δια στόματος της προέδρου της Κομισιόν.

Μην ξεχνάτε την Πολωνία και την Ουγγαρία…

«Θα δούμε πώς θα πάνε τελικά οι εκλογές στην Ιταλία. Είχαμε εκλογές και στην Σουηδία», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην εφημερίδα la Repubblica. Για να προσθέσει, αμέσως μετά: «Η προσέγγισή μου στο όλο θέμα είναι: Θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας. Θα δούμε, αν τα πράγματα οδεύσουν προς μια δύσκολη κατάσταση- μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία– έχουμε τα αναγκαία εργαλεία».

Όπως θα ανέμενε κανείς, αυτή τη φορά η αντίδραση ήρθε από την απέναντι πλευρά – και ο Σαλβίνι αποδείχθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση λαλίστατος.

Αφού έκανε λόγο για «αχαρακτήριστη απειλή», τόνισε ότι «η κυρία αυτή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς». Παράλληλα, προεξόφλησε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της προέδρου της Κομισιόν.

Το… πάρτι έχει ξεκινήσει

Να αποτελούν, άραγε, όλα αυτά προάγγελο των όσων θα ακολουθήσουν μετά την – βέβαιη για πολλούς – επικράτηση του συνασπισμού Δεξιάς και Ακροδεξιάς και την ανάθεση της πρωθυπουργίας στην Τζόρτζια Μελόνι;

Δεν αποκλείεται. Σίγουρα, πάντως, μπορούν να θεωρηθούν δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η Μελόνι θα αναγκαστεί να «ιδρώσει» για να τηρήσει ο συνασπισμός της ενιαία γραμμή σε όλα τα θέματα. Συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και ειδικά του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η ίδια έχει ταχθεί χωρίς αστερίσκους στο πλευρό της Δύσης, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Όσο για το δεύτερο, έχει να κάνει με τη στάση της Κομισιόν και των υπόλοιπων εταίρων. Διότι μπορεί να είναι εύκολο για την φον ντερ Λάιεν να βάζει – στα λόγια –την Ιταλία στο ίδιο τσουβάλι με την Πολωνία και την Ουγγαρία, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στις τρεις αυτές χώρες, άλλωστε – για να μην συνυπολογίσουμε τους συμμάχους τους – κατοικεί πάνω από το ένα τέταρτο των πολιτών της ΕΕ. Το ΑΕΠ τους δε αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού. Όσο για τη γεωγραφική και γεωπολιτική θέση τους, είναι «κλειδί» από πολλές απόψεις.

Θα ρισκάρουν, λοιπόν, οι Βρυξέλλες να κηρύξουν πόλεμο σε ένα τέτοιο μπλοκ; Πολύ αμφίβολο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα