Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει να «παίζει με τη φωτιά» προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές, μία ημέρα μετά την απόφαση να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, στο 12% από 13%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπερνά το 80%.

Σε ανάλυσή της, η γερμανική τράπεζα Commerzbank χαρακτήρισε μεν την κίνηση της γειτονικής χώρας ως «αρκετά θαρραλέα», επισημαίνοντας πως τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν στα άκρα, καθώς η λίρα διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά.

Τα Erdoganomics

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, ακολούθησαν την πολιτική πίεσης που επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. γνωστή και ως Erdoganomics), ο οποίος εδώ και πολύ καιρό επιμένει ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Αυτή η πολιτική, κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα των κεντρικών τραπεζών που αυξάνουν τα επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού, οδηγεί τη λίρα σε πολυετή ύφεση, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μειώνεται και τα συναλλαγματικά της αποθέματα εξαντλούνται.

Διαβάστε επίσης: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Τουρκία – Γιατί ο «Σουλτάνος» επιμένει στα… Erdoganomics;

Στο ναδίρ η λίρα

Ειδικότερα, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 27% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο μέχρι σήμερα και 80% τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, μετά τη χθεσινή  ανακοίνωση της απόφασης της τράπεζας για τα επιτόκια, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας και διαπραγματευόταν στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,376 ανά δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο των 18,40 λιρών ανά δολάριο. Πρόκειται για το δεύτερο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής.

Σύμφωνα με την Commerzbank «η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ίσως είναι σε θέση να αποτρέψει την εντονότερη αδυναμία της λίρας με τη βοήθεια των ήπιων ελέγχων κεφαλαίων για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά εάν η αγορά δει ότι τα πράγματα τραβάνε (σ.σ. είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι μπορεί να το πυροδοτήσει) μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα πωλήσεων. Αναμένουμε συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας».

Οικονομολόγοι της Coex Partners, επεσήμαναν ακόμη ότι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, την ώρα που όλες οι άλλες τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις «θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενη ακόμη και για την τουρκική κεντρική τράπεζα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή